Ιστορικός συμβιβασμός Εκκλησίας και Κράτους-Το θέμα φέρνει στη Σύνοδο ο Αρχιεπίσκοπος

0
Ιστορικός συμβιβασμός Εκκλησίας και Κράτους-Το θέμα φέρνει στη Σύνοδο ο Αρχιεπίσκοπος

Ιστορικός συμβιβασμός Εκκλησίας – Κράτους για την εκκλησιαστική περιουσία και τους διακριτούς ρόλους τους. Στο Κοινό Ανακοινωθέν στο οποίο κατέληξαν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη συνάντηση τους, στο Μαξίμου, αναφέρεται ότι «στόχος είναι τεθεί το πλαίσιο διευθέτησης και επίλυσης ιστορικών εκκρεμοτήτων, αλλά και να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Προβλέπεται μεταξύ άλλων, ότι το Δημόσιο αναγνωρίζει πως μέχρι το 1939, οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος, απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.

Αποφασίστηκε η δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας που θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των – από το 1952 και μέχρι σήμερα – αμφισβητούμενων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας. Τα αντίστοιχα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων.

Δημόσιο και Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και αντ` αυτού, το Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης, ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων.

Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή, παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.

Για ιστορικό βήμα, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας οτι η διακηρυκτική αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους διασφαλίζει τους διακριτούς ρόλους Πολιτείας-Εκκλησίας, ενώ εγγυάται τη μεταξύ τους συνεργασία στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Την ικανοποίησή της για την καθυστερημένη υιοθέτηση της πάγιας θέσης της από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας, εξέφρασε η ΝΔ.

«Για μια ακόμα «κοροϊδία made in Tsipras» η οποία κρύβει σοβαρούς κινδύνους από την κρατικοδίαιτη οικονομική χειραφέτηση της Εκκλησίας, έκανε λόγο το Κίνημα Αλλαγής.

Ο Αρχιεπίσκοπος θα φέρει σήμερα το θέμα στη Σύνοδο, και τις επόμενες ημέρες στην Ιεραρχία όπου αναμένεται να ακουστούν και διαφορετικές φωνές από Μητροπολίτες που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αντιδράσουν στα περί θρησκευτικής ουδετερότητας.

Πηγή: Πρώτο πρόγραμμα

http://bit.ly/2JXh8SE