Ινδονησία: Συνεχίζονται οι έρευνες για επιζώντες από το τσουνάμι σε δυσπρόσιτες περιοχές

0
2018 341
2018 341

Στην Ινδονησία οι διασώστες συνεχίζουν την προσπάθεια για την ανεύρεση επιζώντων από το φονικό τσουνάμι του Σαββάτου, κάτω από καταρρακτώδη βροχή, ενώ σήμερα συμπληρώνονται 14 χρόνια από το τρομερό τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό που είχε συγκλονίσει τον κόσμο, την επόμενη των Χριστουγέννων του 2004.  

Προσπάθειες να προσεγγίσουν τις απομακρυσμένες περιοχές

Οι διασώστες χρησιμοποίησαν σήμερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους προκειμένου να βρουν επιζώντες κατά μήκος της κατεστραμμένης δυτικής ακτής της Ιάβας την οποία έπληξε τσουνάμι με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 429 ανθρώπων.

Πυκνά σύννεφα στάχτης εξακολουθούν να αναδύονται από το Ανάκ Κρακατόα, ένα ηφαιστειακό νησί όπου ένας κρατήρας αποκολλήθηκε εν μέσω πλημμυρίδας, το Σάββατο, δημιουργώντας τεράστια κύματα που έσπαγαν στην ακτή και από τις δύο πλευρές του Στενού του Σοντ ανάμεσα στα νησιά Σουμάτρα και Ιάβα.

Τουλάχιστον 154 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και χιλιάδες κάτοικοι χρειάστηκε να μεταφερθούν σε περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο, με την προειδοποίηση για πλημμυρίδα να επεκτείνεται έως την Τετάρτη (αύριο).

Οι διασώστες χρησιμοποίησαν βαριά μηχανήματα, ανιχνευτικά σκυλιά και ειδικές κάμερες προκειμένου να εντοπίσουν και να ανασύρουν πτώματα από τη λάσπη και τα ερείπια σε μια έκταση 100 χλμ. της δυτικής ακτής της Ιάβας και αξιωματούχοι δήλωσαν πως η περιοχή των ερευνών μπορεί να επεκταθεί περισσότερο προς τον νότο, έπειτα από την ανακάλυψη πτωμάτων που ξεβράστηκαν από τα κύματα.

«Υπάρχουν πολλές τοποθεσίες οι οποίες νομίζαμε προηγουμένως ότι δεν είχαν επηρεαστεί» δήλωσε ο Γιουσούφ Λατίφ, εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης.

«Αλλά τώρα φθάνουμε σε πιο απομακρυσμένες περιοχές… και πράγματι υπάρχουν πολλά θύματα εκεί», πρόσθεσε.

Οι αρχές δήλωσαν πως οι διασώστες έχουν αποδυθεί σε μια μάχη με τον χρόνο προκειμένου να φθάσουν σε έξι χωριά, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι απρόσιτα οδικώς και όπου τα κύματα από το τσουνάμι φέρεται να έφθασαν έως και τα πέντε μέτρα.

Το τεράστιο αρχιπέλαγος, το οποίο βρίσκεται πάνω στο «Δακτυλίδι της Φωτιάς», κατέγραψε φέτος τον μεγαλύτερο απολογισμό θανάτων των τελευταίων δέκα και πλέον ετών.

Σεισμοί ισοπέδωσαν το νησί Λόμποκ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ σεισμός και τσουνάμι τον Σεπτέμβριο είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 2.000 ανθρώπων σε ένα απομακρυσμένο τμήμα του νησιού Σουλαουέζι.

Χρειάστηκαν μόλις 24 λεπτά μετά την κατολίσθηση προκειμένου τα κύματα να πλήξουν την ξηρά και δεν υπήρξε έγκαιρη προειδοποίηση για τους κατοίκους της ακτής.

Νέες προειδοποιήσεις από την υπηρεσία μετεωρολογίας

Η υπηρεσία μετεωρολογίας και γεωφυσικής, BMKG, ζητά από τους κατοίκους να μείνουν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την ακτή λόγω του κινδύνου ακραίων καιρικών φαινομένων την Τετάρτη και κυμάτων που μπορεί να φθάσουν τα δύο μέτρα.

Η επικεφαλής της BMKG, Ντουικορίτα Καρναουάτι δήλωσε σήμερα πως η υπηρεσία ανησυχεί λόγω της κακοκαιρίας που κάνει πιο ευαίσθητο τον κρατήρα του ηφαιστείου.

Ειδικοί προειδοποιούν πως μια δεύτερη καταστροφή είναι ακόμη πιθανή.

«Δεδομένου ότι το Ανάκ Κρακατόα είναι ενεργό και σημειώνονται εκρήξεις τους τελευταίους αρκετούς μήνες, η πιθανότητα και άλλων τσουνάμι δεν μπορεί να αποκλειστεί», δήλωσε ο Χέρμαν Φριτζ, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια.

Οι προσπάθειες διάσωσης εμποδίζονται από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τη χαμηλή ορατότητα. Στρατιωτικές ομάδες και ομάδες εθελοντών χρησιμοποίησαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκειμένου να εκτιμήσουν την έκταση των ζημιών κατά μήκος της παραλίας.

Τρόφιμα, νερό, κουβέρτες και ιατρική βοήθεια διοχετεύονται σε απομακρυσμένες περιοχές μέσα από δρόμους στην ενδοχώρα που είναι γεμάτοι κίνηση.

Χιλιάδες άνθρωποι μένουν σε σκηνές και προσωρινά καταφύγια όπως τεμένη ή σχολεία, με δεκάδες από αυτούς να κοιμούνται στο πάτωμα ή σε δημόσια κτήρια όπου υπάρχει συνωστισμός.

 

Η καταστροφή που προκλήθηκε είναι ορατή κατά μήκος της ακτής όπου κύματα ύψους που έφθαναν μέχρι και τα πέντε μέτρα συνέθλιψαν αυτοκίνητα, ξερίζωσαν δέντρα, αποκόλλησαν μεγάλα μεταλλικά κομμάτια, ξύλινα δοκάρια και οικιακές συσκευές και τα απέθεσαν σε δρόμους και ρυζοχώραφα.

Στο μεταξύ στο Ανάκ Κρακατόα (το Παιδί του Κρακατόα) εξακολουθούν να σημειώνονται εκρήξεις και οι αρχές επέβαλαν ζώνη αποκλεισμού 2 χλμ. γύρω από αυτό.

Η BMKG ανέφερε πως μια περιοχή περίπου 640 στρεμμάτων, όσο περίπου 90 γήπεδα ποδοσφαίρου, του ηφαιστειακού νησιού κατέπεσε στη θάλασσα.

Το 1883 το ηφαίστειο εξερράγη σε μια από τις μεγαλύτερες εκρήξεις στην καταγεγραμμένη ιστορία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 36.000 άνθρωποι σε αλλεπάλληλα τσουνάμι. Το Ανάκ Κρακατόα είναι το νησί που αναδύθηκε από την περιοχή το 1927 και από τότε δεν έπαψε να ανεβαίνει.

Ο πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο, ο οποίος έχει θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του τον Απρίλιο, είπε στις υπηρεσίες διαχείρισης καταστροφών να εγκαταστήσουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, αλλά ειδικοί είπαν πως, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με το τσουνάμι που προκαλείται από σεισμούς, λίγα θα μπορούσαν να έχουν γίνει εγκαίρως προκειμένου να προειδοποιηθεί ο κόσμος για την έλευση των κυμάτων.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE