Η χρόνια φλεγμονή στη μέση ηλικία μπορεί αργότερα να επηρεάσει τις λειτουργίες της μνήμης και της νόησης

0
Η χρόνια φλεγμονή στη μέση ηλικία μπορεί αργότερα να επηρεάσει τις λειτουργίες της μνήμης και της νόησης

Προβλήματα στη νοητική λειτουργία και στη μνήμη τους ενδέχεται να παρουσιάσουν με το πέρασμα του χρόνου οι μεσήλικες που έχουν χρόνια φλεγμονή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας αμερικανικής έρευνας.

Ο ερευνητής Κίναν Γουόκερ του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, επικεφαλής της μελέτης, ανέφερε: «η χρόνια φλεγμονή επιβαρύνει το σώμα και μπορεί να κάνει ζημιά σε αρθρώσεις, εσωτερικά όργανα, ιστούς και κύτταρα. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό και καρκίνο».

Όπως είναι γνωστό υπάρχουν δύο είδη φλεγμονής, η οξεία και η χρόνια. Η πρώτη, που συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος αντιδρά σε μια λοίμωξη ή σε ένα τραύμα, είναι τοπική και έχει σύντομη διάρκεια. Η δεύτερη, που ονομάζεται χρόνια ή συστημική, είναι μια χαμηλής έντασης φλεγμονή που μένει στο σώμα για μήνες ή χρόνια και μπορεί να προκαλείται από αυτοάνοσες παθήσεις (ρευματοειδή αρθρίτιδα, πολλαπλή σκλήρυνση κ.α.), στρες ή άλλες αιτίες.

Οι επιστήμονες, που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν 12.336 περιπτώσεις ανθρώπων, με μέση ηλικία τα 57 έτη, για το χρονικό διάστημα δύο δεκαετιών. Στο πλαίσιο της συνεισφοράς τους στη μελέτη, προκειμένου να μετρηθούν τέσσερις βιοδείκτες της φλεγμονής των ασθενών, οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα αίματος, ενώ με την ίδια διαδικασία μετρήθηκε ξεχωριστά και ένας πέμπτος βιοδείκτης, η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη.
Στην αρχή της μελέτης, όσοι συμμετείχαν στην έρευνα, εξετάστηκαν με ειδικά τεστ προκειμένου οι ειδικοί να αντλήσουν συγκεκριμένα συμπεράσματα για τις νοητικές και μνημονικές τους ικανότητες. Αντίστοιχα τεστ επαναλήφθηκαν μετά από 6 ή 9 έτη καθώς και στο τέλος της έρευνας (με την πάροδο 20 περίπου ετών).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα χρόνιας φλεγμονής, με βάση τη σύνθετη βαθμολογία που παρουσίασαν στους τέσσερις βιοδείκτες, είχαν κατά μέσο όρο 8% μεγαλύτερη έκπτωση των λειτουργιών του νου και της μνήμης τους, σε σχέση με όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής. Όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, παρουσίαζαν 12% μεγαλύτερη έκπτωση αυτών των λειτουργιών.

Παρά τις διαπιστώσεις, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη δεν απέδειξε ότι η φλεγμονή είναι όντως η αιτία για την έκπτωση στις νοητικές και μνημονικές λειτουργίες (των ηλικιωμένων). Ο επικεφαλής της έρευνας δήλωσε σχετικά: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό στόχο για θεραπευτικές παρεμβάσεις. Από την άλλη όμως, είναι επίσης πιθανό ότι η χρόνια φλεγμονή δεν αποτελεί την αιτία, αλλά αντίθετα ένα δείκτη ή ακόμη και μία αντίδραση στις νευροεκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου που οδηγούν σε έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών».

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η συχνή σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και ο καλής ποιότητας ύπνος βοηθούν στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE