Η ΟΕΝΓΕ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

0
2018 623
2018 623

Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας δημοσιοποίησε τις θέσεις της για την αντιμετώπιση του AIDS.

H OENΓΕ επισημαίνει (διαβάστε το πλήρες κείμενο) μεταξύ άλλων ότι: «Με αφορμή την «παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS» οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Παρά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων HIV λοίμωξης, κυρίως μετά το 2011, οπότε και η τελευταία επεκτάθηκε θεαματικά στον πληθυσμό των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών, καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί για ουσιαστική αύξηση των υπηρετούντων ειδικών γιατρών, αλλά και λοιπών θεραπευτών (νοσηλευτών/τριών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, κλπ) στους αντίστοιχους χώρους δημόσιας περίθαλψης (Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων, Εξωτερικά Ιατρεία Λοιμώξεων, Μονάδες Απεξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες).

Ο αριθμός των λειτουργούντων μονάδων είναι ανεπαρκής, ενώ παραμένει ακάλυπτο μεγάλο κομμάτι της χώρας. Για παράδειγμα, ενώ στοιχειωδώς καλύπτεται η Αττική, δεν υπάρχει καμία αντίστοιχη μονάδα σε ολόκληρη την Ήπειρο, ενώ οι οροθετικοί σε περιοχές όπως η Μακεδονία – Θράκη, η Αιτωλοακαρνανία, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, τα υπόλοιπα νησιά, αναγκάζονται να διανύουν τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις σε αναζήτηση υγειονομικής φροντίδας.

Η πολιτεία έχει εκχωρήσει πλήρως την ευθύνη της ενημέρωσης του κοινού και της πρωτογενούς πρόληψης στο πεδίο (σχολεία, χώροι όπου συχνάζει η νεολαία, δρόμοι και «στέκια» μεγαλουπόλεων) σε εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Tέλος, η ΟΕΝΓΕ αναφέρει: «Με αφορμή την «παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS» δεν συμμετέχουμε σε lifestyle εκδηλώσεις και τελετές. Διεκδικούμε για τους οροθετικούς ασθενείς όσα δικαιούνται!
Απαιτούμε:
• Αύξηση του αριθμού των μονάδων λοιμώξεων, πλήρης στελέχωσή τους, κάλυψη όλης της χώρας.
• Κρατικά προγράμματα ευρείας ενημέρωσης του κοινού, πρωτογενούς πρόληψης, διαγνωστικής παρέμβασης και ενημέρωσης.
• Σοβαρή ενίσχυση των υπαρχόντων δομών απεξάρτησης και κυρίως των «στεγνών» προγραμμάτων.
• Εξασφάλιση της διενέργειας δωρεάν όλων των ειδικών εξετάσεων που απαιτούνται για την παρακολούθηση της HIV λοίμωξης.
• Να καταργηθούν οι συνεχείς εξευτελιστικοί επανέλεγχοι μέσω ΚΕΠΑ, για όλες τις χρόνιες παθήσεις».

 

http://bit.ly/2JXh8SE