Η Επιστήμη στα χέρια των πολιτών: Κάλεσμα για δοκιμή νέων περιβαλλοντικών εφαρμογών

0
Η Επιστήμη στα χέρια των πολιτών: Κάλεσμα για δοκιμή νέων περιβαλλοντικών εφαρμογών

Ερευνητές του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ και οι συνεργάτες τους από την Περιφέρεια Αττικής και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης πραγματοποιούν μεγάλης κλίμακας πιλοτικές δοκιμές, σχετικές με την Επιστήμη των Πολιτών, στη λεκάνη απορροής του Κηφισού ποταμού, από τις 11 έως τις 14 Απριλίου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Επιστήμη των Πολιτών, στις 13 Απριλίου.

Οι ερευνητές αναζητούν εθελοντές για τη δοκιμή των καινοτόμων περιβαλλοντικών εφαρμογών κινητού τηλεφώνου «Scent Explore» και «Scent Measure», που επιτρέπουν στους πολίτες να παρακολουθούν και να καταγράφουν τις αλλαγές που συντελούνται στο περιβάλλον γύρω τους.

Τα δεδομένα που συλλέγονται από τους εθελοντές βοηθούν στη βελτίωση της ακρίβειας των υφιστάμενων χαρτών κάλυψης και χρήσης γης και συνδράμουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των πλημμυρικών φαινομένων.

Οι εφαρμογές αυτές αναπτύχθηκαν από την κοινοπραξία του ερευνητικού έργου Scent, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας «Ορίζοντας 2020». Το έργο ξεκίνησε το 2016 και θα ολοκληρωθεί το 2019. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν δέκα οργανισμοί από έξι χώρες: Ρουμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Ισραήλ και Ιρλανδία.

Patrick Tinios | TheBigPicture.gr

Η εφαρμογή «Scent Explore» είναι ένα παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας. Οι χρήστες κερδίζουν πόντους βρίσκοντας τους διασκεδαστικούς χαρακτήρες της εφαρμογής, που είναι κρυμμένοι στο τοπικό τους περιβάλλον. Όταν οι χρήστες βρίσκουν έναν τέτοιο χαρακτήρα, τραβάνε μια φωτογραφία ή ένα σύντομο βίντεο και κερδίζουν πόντους. Οι χαρακτήρες είναι τοποθετημένοι σε συγκεκριμένα σημεία περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, με σκοπό τη συλλογή εικόνων και βίντεο, που απεικονίζουν αλλαγές στην κάλυψη και τη χρήση γης, καθώς και πληροφοριών για τις διάφορες παραμέτρους το ποταμού, όπως τη στάθμη και την ταχύτητα του νερού.

 

Η εφαρμογή «Scent Measure» επιτρέπει στους πολίτες να συμβάλουν στην παρατήρηση των αλλαγών στις συνθήκες του εδάφους. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί φορητούς αισθητήρες για τη λήψη μετρήσεων σχετικών με την υγρασία του εδάφους και τη θερμοκρασίας του αέρα. Οι χρήστες απλά τοποθετούν τον έξυπνο αισθητήρα μέσα στο έδαφος και επιλέγουν το είδος των μετρήσεων που θέλουν να λάβουν στο κινητό τους.

Οι ενδιαφερόμενοι για τις ημερήσιες εκδρομές του Scent, που θα πραγματοποιηθούν στις 11 με 14 Απριλίου, σε επιλεγμένες περιοχές στην λεκάνη απορροής του Κηφισού ποταμού (Κόκκινο Μύλο, Νέα Φιλαδέλφεια, Δεκελείας και Βαρυμπόμπη), μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ.

Λαμβάνοντας μέρος στις δοκιμές, θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε τη φυσική ομορφιά του Κηφισού ποταμού, να αποκτήσετε νέες δεξιότητες, να συναναστραφείτε με παρόμοια σκεπτόμενους ανθρώπους και να συμβάλετε ενεργά στην προστασία του τοπικού περιβάλλοντος.

Σημείο συνάντησης των εθελοντών είναι το Αμφιθέατρο της Γενικής Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών, της Περιφέρειας Αττικής ( Λ. Μεσογείων, 156, Χολαργός).

Η εκδρομή θα ξεκινάει κάθε μέρα στις 10:00 π.μ. με μονόωρο εκπαιδευτικό σεμινάριο για την κατάλληλη προετοιμασία των συμμετεχόντων. Στη συνέχεια όλοι οι εθελοντές θα μεταφέρονται με λεωφορεία στις περιοχές των δοκιμών και με το πέρας της εκδρομής (14:00) πίσω στο Αμφιθέατρο.

Patrick Tinios | TheBigPicture.gr
«Ας γίνουμε όλοι μέρος της λύσης»

«Η καινοτόμος τεχνολογία που ανέπτυξε το έργο Scent έχει τη δυνατότητα να μετασχηματίσει τα συστήματα διαχείρισης των πλημμυρικών φαινομένων σε παγκόσμιο επίπεδο και να μας κάνει όλους μέρος της λύσης», δήλωσε ο Δρ. Άγγελος Αμδίτης, Συντονιστής του Έργου Scent και Διευθυντής Έρευνας στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών, που εδρεύει στην Αθήνα.

«Η αποτελεσματικότητα των νέων εφαρμογών Scent για κινητά τηλέφωνα βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Παίζοντας με τη διασκεδαστική εφαρμογή παιχνιδιού Scent Explore και κάνοντας χρήσης της εφαρμογής Scent Measure στις περιοχές γύρω από τη λεκάνη απορροής του Κηφισού ποταμού, δίνεται η ευκαιρία στους πολίτες να βοηθήσουν τους επιστήμονες στη συλλογή πολύτιμων περιβαλλοντικών δεδομένων και μετρήσεων, σχετικών με τα πλημμυρικά φαινόμενα, που πλήττουν την Περιφέρεια Αττικής.
»Τα δεδομένα αυτά, που λαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο, αναμένεται να ενισχύσουν την ακρίβεια των υφιστάμενων χαρτών κάλυψης και χρήσης γης, να συμπληρώσουν τις υπάρχουσες παγκόσμιες βάσεις δεδομένων, όπως το GEOSS και το Copernicus και να προσφέρουν στους εμπλεκόμενους φορείς τη δυνατότητα να λαμβάνουν εμπεριστατωμένες αποφάσεις για την πρόληψη και διαχείριση των σχετικών κινδύνων», πρόσθεσε.

 

http://bit.ly/2JXh8SE