«Η Ελλάδα πρότυπο στην ΕΕ στην ψηφιακή γεωργία»- Συνάντηση Χόγκαν με Παππά- Αραχωβίτη

0
«Η Ελλάδα πρότυπο στην ΕΕ στην ψηφιακή γεωργία»- Συνάντηση Χόγκαν με Παππά- Αραχωβίτη

Την άμεση προκήρυξη του έργου ψηφιακής γεωργίας από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Τροφίμων, αποφάσισαν σε συνάντηση που είχαν οι υπουργοί, Νίκος Παππάς και Σταύρος Αραχωβίτης, με τον Ευρωπαίο επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν, στο ΥΠΑΑΤ.

Μέσω του προγράμματος αναμένεται να ωφεληθούν περί τους 450.000 αγρότες, ενώ η έκταση που θα καλυφθεί, σε πρώτη φάση ανέρχεται στα 15.000.000 στρέμματα. Στις 13 περιφέρειες της χώρας θα τοποθετηθούν 6.500 επίγειοι σταθμοί, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, θα έχουν τη δυνατότητα συνεργασίας με τους υφιστάμενους μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ.

Η Ελλάδα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στον τομέα της ψηφιοποίησης και θεωρούμε ότι θα αποτελεί ένα μοντέλο βέλτιστης πρακτικής που θα μπορέσουν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες» τόνισε χαρακτηριστικά ο Φιλ Χόγκαν.

Ανέφερε επίσης πως «οι υπουργοί μου είπαν πως σύντομα θα υπάρξουν και κάποια καλά νέα όσον αφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία πλέον θα είναι στη διάθεση των παραγωγών αλλά και των διαφόρων αγροδιατροφικών επιχειρήσεων. Θα υπάρξει λοιπόν ένας συνδυασμός πολλών κονδυλίων, έχουμε τα διαρθρωτικά ταμεία, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, όλα αυτά λοιπόν θα χρησιμοποιηθούν και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για να υπάρχει πρόσβαση σε πιστώσεις».

Παράλληλα ο κ. Χόγκαν τόνισε ότι η στήριξη προς την προώθηση της ελληνικής φέτας είναι μεγάλη «και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και συμπλήρωσε: «Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αυξηθεί 8% κατ’ έτος οι εξαγωγές φέτας από την Ελλάδα.

Για μείωση του κόστους από 30% έως 40%, αναλόγως με την καλλιέργεια, με την εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας, μίλησε από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς υπογραμμίζοντας «αυτό από μόνο του είναι ένα ξεχωριστό κίνητρο, συν βεβαίως ότι διαμορφώνονται αλυσίδες αξίας.

Ο κ. Παππάς σημείωσε  πως «θα δουλέψουμε από κοινού με το Σταύρο Αραχωβίτη αλλά και την επιτροπή για τη δεύτερη φάση του έργου που θα αφορά ακριβώς την ανάπτυξη δεξιοτήτων του αγροτικού πληθυσμού και την αξιοποίηση ελληνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων ούτως ώστε νέοι Έλληνες γεωπόνοι να μπορέσουν να συμβάλλουν τα μέγιστα, για να γίνουν αυτές οι τεχνολογίες, τεχνολογίες των ανθρώπων. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Μετά την επίσκεψη του επιτρόπου είμαστε ακόμη πιο αισιόδοξοι και νομίζω ότι τα σταθερά βήματα προς το μέλλον μπορούμε από κοινού να τα συνεχίσουμε».

Για στήριξη των ελληνικών θέσεων σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στην εξωτερική σύγκλιση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης- Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης. «Με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε ότι οι ελληνικές θέσεις είναι πολύ κοντά και στηρίζονται από την Επιτροπή σχετικά με την κοινή αγροτική πολιτική τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στην εξωτερική σύγκλιση» ανέφερε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός σημειώνοντας ότι αναλύθηκαν οι λεπτομέρειες του στρατηγικού σχεδιασμού. «Νομίζω ότι είμαστε στην ίδια πλευρά, έχουμε κατανόηση, και η τελική διαμόρφωση θα είναι προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ψηφιακής γεωργίας ο κ. Αραχωβίτης σημείωσε πως η Ελλάδα αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στο σχεδιασμό του.

 

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE