Η Ελλάδα, με δύο δορυφόρους στην ελληνική τροχιακή θέση, διαψεύδει παταγωδώς όσους έλεγαν ότι η χώρα μας δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες διαστήματος, δήλωσε κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.
Ο υπουργός συμμετέχει στις εργασίες του 35ου Space Symbosium στο Κολοράντο των ΗΠΑ και κατά την πρώτη ημέρα της άφιξης του, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρίας Lockheed Martin, η οποία είχε αναλάβει τη κατασκευή του δορυφόρου Hellas Sat 4 που εκτοξεύτηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2019. Ο κ. Παππάς είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον επικεφαλής μηχανικό της εταιρείας, αλλά και να παρακολουθήσει τη διαδικασία τροχιοδρόμησης του δορυφόρου Hellas Sat 4 στην τελική του τροχιακή θέση. Η συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου.
Ο κ. Παππάς, υπογράμμισε ότι η ενεργοποίηση της λειτουργίας του Hellas Sat 4 θα επιτρέψει στην χώρα μας να ενεργοποιήσει και να κατοχυρώσει νέες ραδιοσυχνότητες, μια εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα αυξήσει και θα διασφαλίσει τα ελληνικά δικαιώματα στο διάστημα.
«Σκεφτείτε μόνο ότι πριν από δύο χρόνια, δεν είχαμε δικούς μας δορυφόρους, ενώ κινδυνεύαμε να χάσουμε την ελληνική τροχιακή θέση. Η Ελλάδα ανακάμπτει, αναβαθμίζεται και τα καταφέρνει σε ένα πεδίο που αφορά την τεχνολογική αιχμή» σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, διαβεβαίωσε ότι με την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών (τροχιοδρόμησης και τελικών δοκιμών εκπομπής) θα παραδοθούν, τον ερχόμενο Ιούλιο, στο ελληνικό Δημόσιο οι αναμεταδότες, που συμφωνήθηκε να παραχωρηθούν , για χρήση από την Πολιτεία».
Τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης συνοδεύουν στις ΗΠΑ ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ), Γεώργιος Μαντζούρης, και ο ειδικός σύμβουλος του κ. Παππά, Κωνσταντίνος Αγόρης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://bit.ly/2JXh8SE