H 35η μέρα του shutdown, ξεκίνησε με την είδηση ότι Ρεπουμπλικάνοι «εγκαταλείπουν το κόμμα τους» για να υποστηρίξουν αντιπρόταση των Δημοκρατικών που έγινε από τον ηγέτη της μειοψηφίας του Δημοκρατικού Κόμματος στην Γερουσία, Τσακ Σούμερ και προέβλεπε την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι την 8η Μαρτίου, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η έγκριση της δαπάνης των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του τείχους.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κατάφερε να περάσει από τη Γερουσία την πρότασή του για τη λήξη του shutdown της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς οι διατάξεις που παρουσίασε, συνδεδεμένες με την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, καταψηφίστηκαν με 51 ψήφους, έναντι 47 υπέρ.
«800.000 Αμερικανοί δεν πληρώνονται. Ανοίξτε την κυβέρνηση, επιτρέψτε στους εργαζόμενους να πάρουν τους μισθούς τους και τότε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε τον τρόπο για να προστατεύσουμε το σύνολο των συνόρων», ήταν η απάντηση της αντιπολίτευσης στο συμβιβαστικό σχέδιο που διέρρευσε από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ και περιείχε προτάσεις περί «χαλάρωσης των προσπαθειών για την απέλαση των 11 εκατομμυρίων και πλέον» παράτυπων μεταναστών, που βρίσκονται στις ΗΠΑ.
Ενόψει της αναμενόμενης συνέντευξης Τύπου των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, η πρόεδρος του σώματος, Νάνσι Πελόζι απέρριψε κάθε πιθανότητα «αναλογικής χρηματοδότησης»,δηλώνοντας στους δημοσιογράφους χθες το βράδυ “ότι δεν είναι λογική συμφωνία.”
Οι Δημοκρατικοί, που προτείνουν τη χρηματοδότηση συστήματος επιτήρησης των συνόρων ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ζητούν «μόνιμη» λύση για τους μετανάστες που κινδυνεύουν με απέλαση.
Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι μόνο αν δοθούν χρήματα για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων, χωρίς αυτό να περιλαμβάνει την κατασκευή φράκτη, θα βρεθεί συμβιβαστική λύση για την απαίτηση του προέδρου Τραμπ.
Γέφυρα με την αντιπολίτευση θεωρείται πάντως ο υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου και γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ.
Τόσο ο πρόεδρος Τραμπ, όσο και το επιτελείο των συμβούλων του εμφανίζονται έτοιμοι «περισσότερο από ποτέ», για την επίτευξη μιας συμφωνίας, όπως δηλώνουν έξι πηγές που έχον λάβει γνώση των εξελίξεων.
Παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος απειλούσε με το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, πλέον αυτή χαρακτηρίζεται ως “τελευταία λύση”.
Η δημοτικότητα του προέδρου Τραμπ μειώνεται, αγγίζοντας το χαμηλότερο σημείο της για το χρονικό διάστημα ενός έτους, ενώ οι οικονομικοί σύμβουλοι του Λευκού Οίκου προειδοποιούν για τις οικονομικές συνέπειες στην αμερικανική οικονομία, από το ήδη μεγαλύτερο σε διάρκεια shutdown.
Σχετική είδηση: ΗΠΑ: Μετά το shutdown η ομιλία Τραμπ για την Κατάσταση της Ένωσης
ΠΗΓΗ:Politico
http://bit.ly/2JXh8SE