ΗΠΑ: Πέθανε ο ναύτης του «φιλιού της Τάιμς Σκουέρ»

0
ΗΠΑ: Πέθανε ο ναύτης του «φιλιού της Τάιμς Σκουέρ»

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 95 ετών, ο ναύτης που στην πασίγνωστη φωτογραφία του Άλφρεντ Άιζενστατ αγκαλιάζει και φιλά με πάθος μια νεαρή γυναίκα στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης, δίνοντας έτσι ένα «σήμα» για τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945.

Ο άνδρας στη φωτογραφία ονομαζόταν Τζορτζ Μεντόσα και όπως ανέφερε η κόρη του σε στην εφημερίδα Providence Journal, πέθανε έπειτα από πτώση που είχε τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή στο σπίτι του στο Μίντλεταουν, όπου ζούσε με τη σύζυγό του.

Η Γκρέτα Ζίμερ Φρίντμαν, η γυναίκα που ο ναύτης Μεντόσα φίλησε μέσα στον ενθουσιασμό του, πέθανε το 2016 σε ηλικία 92 ετών. Η ιστορία της φωτογραφίας με το διάσημο «φιλί της ειρήνης» έγινε γνωστή από το βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2012 και έχει τίτλο: «Το φιλί του ναύτη: το μυστήριο πίσω από τη φωτογραφία-σύμβολο του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

Ο φωτορεπόρτερ Άλφρεντ Άιζενστατ είναι εκείνος που, στις 14 Αυγούστου 1945 – όταν ανακοινώθηκε η παράδοση της Ιαπωνίας- «αιχμαλώτισε» με τον φακό της μηχανής του του μια στιγμή που έμελλε να περάσει στην αιωνιότητα ως μια εικόνα που παραπέμπει στο ιστορικό γεγονός της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Γκρέτα Ζίμερ Φρίντμαν, που δέχθηκε το αναπάντεχο φιλί του Μεντόσα όταν ήταν 21 ετών, εργαζόταν τότε ως βοηθός οδοντιάτρου. Στη φωτογραφία εικονίζεται  στην αγκαλιά ενός ναύτη του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ που, καθώς θέλει να εκφράσει τη χαρά του για τη λήξη του πολέμου, την φιλά στη μέση του δρόμου.

Πέρα από την ιστορική σημασία της συγκεκριμένης εικόνας πάντως, υπάρχει ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που δίνει μια παραπάνω αξία στο φωτογραφικό στιγμιότυπο του  Άιζενστατ: Οι δύο νέοι δεν γνωριζόντουσαν από πριν μεταξύ τους. Το «αντάμωμά» τους ήταν εντελώς τυχαίο.

Η ίδια η Φρίντμαν, σε μια συνέντευξη που έδωσε το 2005 για το Ιστορικό Αρχείο των Βετεράνων, είχε δηλώσει σχετικά με το συμβάν: «Δεν είμαι σίγουρη ότι ήταν πραγματικά ένα φιλί (…) ήταν απλώς κάποιος που γιόρταζε». «Δεν ήταν μια ρομαντική στιγμή. Ήταν μόνο κάτι για να γιορτάσουμε το τέλος του πολέμου», εξήγησε, προσθέτοντας ότι ο Τζορτζ Μεντόσα δεν της είπε «ούτε μια λέξη πριν να την σφίξει στην αγκαλιά του».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP/ Victor Jorgensen/U.S. Navy, αρχείο. [H φωτογραφία του άρθρου δεν ανήκει στον Άλφρεντ Άιζενστατ, αλλά σε άλλο φωτογράφο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, που επίσης απαθανάτισε τη στιγμή του φιλιού].

http://bit.ly/2JXh8SE