ΗΠΑ: Μια γυναίκα έζησε ως τα 99 με τα όργανά της σε «λάθος» θέσεις μέσα στο σώμα

0
ΗΠΑ: Μια γυναίκα έζησε ως τα 99 με τα όργανά της σε «λάθος» θέσεις μέσα στο σώμα

Παρόλο που τα περισσότερα όργανα της βρίσκονταν σε λάθος θέσεις μέσα στο σώμα της χωρίς να το γνωρίζει, μία Αμερικανίδα, η Ρόουζ Μαρί Μπέντλεϊ έζησε έως τα 99.

Η γυναίκα ήταν ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος για κατοικίδια ζώα και πέθανε το 2017. Δώρισε το σώμα της για ιατρικές έρευνες στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον στο Πόρτλαντ. Η ιδιαίτερη περίπτωσή της, που από τους επιστήμονες χαρακτηρίστηκε ως ιατρικό παράδοξο, έγινε γνωστή αρκετά μετά τον θάνατό της, όταν φοιτητές σε μάθημα ανατομίας διαπίστωσαν ότι τα όργανα της Μπέντλεϊ βρίσκονταν σε «λάθος» θέσεις μέσα στο σώμα.

Συγκεκριμένα, το ήπαρ, το στομάχι και άλλα όργανα της κοιλιακής χώρας βρίσκονταν σε κατοπτρική θέση και μόνο η καρδιά της βρισκόταν στα αριστερά (όπως ήταν το σωστό). Όπως εξήγησαν οι γιατροί, η κατάσταση της Ρόουζ Μαρί οφειλόταν σε εκ γενετής σπάνια ανωμαλία, που συμβαίνει σε μια γέννηση στις 22.000.

Όπως είπαν τα παιδιά της Μπέντλεϊ, η μητέρα τους δεν έπασχε από κάποια χρόνια πάθηση εκτός από αρθρίτιδα, ενώ είχε κάνει τρεις χειρουργικές επεμβάσεις, χωρίς κάποιος γιατρός να της έχει αναφέρει ότι παρατήρησε κάτι παράξενο στον οργανισμό της, εκτός από έναν που αφαίρεσε τη σκωληκοειδίτιδα και εκτίμησε ότι βρισκόταν σε «ασυνήθιστη» θέση.

Δεδομένου ότι η αντιστροφή της θέσης των οργάνων συνήθως συνεπάγεται σοβαρά προβλήματα και διαταραχές για τον ανθρώπινο οργανισμό, η περίπτωση της συγκεκριμένης γυναίκας προκάλεσε τις εντυπώσεις των επιστημόνων, όχι μόνο για το ιατρικό παράδοξο αυτό καθ’ αυτό αλλά και για  το γεγονός ότι η γυναίκα αυτή έζησε ως τα βαθιά γεράματα χωρίς προβλήματα, χωρίς καν να έχει επίγνωση του προβλήματος της υγείας της.

Σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν παρόμοιες περιπτώσεις ανθρώπων, οι γιατροί εκτιμούν ότι μόνο ένας στους 50 εκατομμύρια ανθρώπους που γεννιέται με όργανα σε λάθος θέσεις, ζει τόσο ώστε να φτάσει μέχρι την ενηλικίωση.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστή η περίπτωση μόνο ενός ανθρώπου, ο οποίος ενώ αντιμετώπιζε παρόμοιο πρόβλημα με αυτό της Μπέντλεϊ, κατάφερε να ζήσει ως τα 73. Αυτό σημαίνει ότι η Αμερικανίδα που έζησε ως τα 99 της χρόνια σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ επιβίωσης, δεδομένης της ασυνήθιστης ανατομίας της.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του BBC και της εφημερίδας The Guardian, η περίπτωση της γυναίκας παρουσιάσθηκε πρόσφατα σε συνέδριο ανατομίας στις ΗΠΑ από τον επίκουρο καθηγητή, Κάμερον Γουόκερ, οι φοιτητές του οποίου έκαναν την ανακάλυψη σχετικά με την Μπέντλεϊ το 2018, όταν πρόσεξαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τα αιμοφόρα αγγεία της γυναίκας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ BBC/ The Guardian

Φωτογραφία αρχείου

 

http://bit.ly/2JXh8SE