Μια «έξυπνη» εφαρμογή που μπορεί να κάνει άμεση και μη επεμβατική διάγνωση της αναιμίας, αναλύοντας φωτογραφίες των νυχιών ενός ανθρώπου, οι οποίες έχουν ληφθεί από κινητό τηλέφωνό, δημιούργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ.
Κάνοντας μια οπτική «εκτίμηση» των επιπέδων της αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό με τη χρήση της τεχνολογίας, η εφαρμογή ανιχνεύει την αναιμία. Οι ερευνητές – με επικεφαλής τον καθηγητή παιδιατρικής και αιματολογίας Γουίλμπουρ Λαμ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα– πιστεύουν ότι η νέα μέθοδος, που ακόμα χρήζει βελτιώσεων- είναι πιθανό στο μέλλον να αντικαταστήσει ακόμα και τα σημερινά τεστ αίματος.
Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης που πραγματοποίησαν, οι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο, ο οποίος υπολογίζει τη συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Αναλύοντας το χρώμα των νυχιών και άλλα δεδομένα που λαμβάνει από τις φωτογραφίες του κινητού, το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να διαγνώσει την αναιμία, χωρίς να απαιτείται η χρήση κάποιας άλλης εφαρμογής, παρά μόνο ενός «έξυπνου» κινητού (smartphone).
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας, με τη νέα μέθοδο, οι ασθενείς θα μπορούν να εξετάζουν μόνοι τους τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης τους, καθώς και να παρακολουθούν την εξέλιξη της χρόνιας πάθησής τους, γνωρίζοντας πότε πρέπει να αναπροσαρμόσουν τη θεραπεία που κάνουν ή πότε πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο για μετάγγιση αίματος.
Η νέα μέθοδος δοκιμάστηκε σε 100 άτομα και από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι έχει ως και 97% ευαισθησία και ακρίβεια, σχεδόν ανάλογη με αυτή που παρουσιάζουν οι τρέχουσες διαγνωστικές μέθοδοι. Μάλιστα ο χρόνος που απαιτείται για τη διάγνωση μέσω του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης είναι λιγότερος από ένα λεπτό. Σε κάθε περίπτωση, προτού η εφαρμογή χρησιμοποιηθεί ευρύτερα, οι επιστήμονες σκοπεύουν να την βελτιώσουν και να τη χρησιμοποιήσουν δοκιμαστικά σε μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού.
Η «έξυπνη» εφαρμογή, αναφέρουν οι επιστήμονες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε (ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος) ενώ μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τις εγκύους, γυναίκες με ανωμαλίες περιόδου, αθλητές κ.α. Η συγκεκριμένη εφαρμογή για «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο αναμένεται να είναι διαθέσιμη προς χρήση μετά την άνοιξη του 2019.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Robert Mannino
Βίντεο: NPG Press
http://bit.ly/2JXh8SE