Ερντογάν: Ειδεχθής και προσχεδιασμένη η δολοφονία Κασόγκι

0
2018 73
2018 73

«Για ποιον λόγο βρέθηκε η 15μελής ομάδας των Σαουδαράβων στην Τουρκία; Με τις εντολές ποιου; Γιατί το προξενείο δεν άνοιξε αμέσως για την έρευνα; Γιατί έγιναν τόσες διαφορετικές δηλώσεις από τους Σαουδάραβες; Ποιος είναι ο τοπικός συνεργάτης που πέταξε το πτώμα του Κασόγκι; Οι Σαουδάραβες πρέπει να απαντήσουν σε όλες αυτές τις ερωτήσεις», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας την Τρίτη στην Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος AKP.

«Η Τουρκία δεν θα σιωπήσει»

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι είναι ειδεχθής, μία αποτρόπαια πράξη που πρέπει να αποκαλυφθεί. «Ο θάνατος του Κασόγκι αποτελεί διεθνή υπόθεση, μία υπόθεση που η Τουρκία θα κυνηγήσει», σημείωσε, τονίζοντας: «Όσοι έχουν εμπλακεί πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Η Τουρκία δεν θα σιωπήσει και περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι συνομίλησε με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και συμφώνησαν για τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας, η οποία έχει ήδη αρχίσει το έργο της: «Δεν αμφιβάλλω για την ειλικρίνεια του βασιλιά Σαλμάν. Με δεδομένο αυτό, πρέπει να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα. Πρόκειται για πολιτική δολοφονία».

Οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν στοιχεία ότι η δολοφονία ήταν προμελετημένη. «Η Τουρκία και ο κόσμος θα ικανοποιηθούν όταν όλοι οι εντολείς και οι αυτουργοί λογοδοτήσουν. Και άλλες χώρες πρέπει να συμμετάσχουν στην έρευνα», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Η δολοφονία σχεδιάσθηκε ημέρες πριν τις 2 Οκτωβρίου, όταν ο δημοσιογράφος εξαφανίσθηκε μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Συνολικά, 15 Σαουδάραβες ενεπλάκησαν στη δολοφονία του Κασόγκι, οι οποίοι έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη με διαφορετικές πτήσεις, πρόσθεσε ο Ερντογάν ,επιβεβαιώνοντας και τη χρησιμοποίηση του σωσία του Τζαμάλ Κασόγκι, γεγονός που οι αρχές του Ριάντ αρνήθηκαν.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 18 άτομα, όπως ανέφερε ο Ερντογάν. Πρόκειται για τα μέλη των ομάδων που οι τουρκικές αρχές έδωσαν στο Ριάντ, και τριών ακόμα ατόμων.

Σχετική είδησηΤουρκία: Βρέθηκε το πτώμα του Τζαμάλ Κασόγκι

Πηγές: Reuterts, Γαλλικό Πρακτορείο, Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE