Επιστήμονες δημιούργησαν έναν «μίνι» πλακούντα στο εργαστήριο

0
2018 606
2018 606

Τη μικρογραφία ενός λειτουργικού ανθρώπινου πλακούντα δημιούργησαν για πρώτη φορά στο εργαστήριο επιστήμονες στη Βρετανία.

Ο ανθρώπινος πλακούντας τροφοδοτεί το έμβρυο με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες. Μόλις γονιμοποιηθεί το ωάριο, ο πλακούντας και το έμβρυο αρχίζουν να αναπτύσσονται μαζί. Σε περίπτωση, ωστόσο, που ο πλακούντας δεν αναπτυχθεί σωστά, η κύηση μπορεί να αποτύχει και το μωρό να πεθάνει ή να γεννηθεί με προβλήματα υγείας.

Με τη μικρογραφία του πλακούντα που δημιούργησαν, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής την καθηγήτρια ‘Ασλεϊ Μόφετ, σκοπεύουν να μελετήσουν και να κατανοήσουν τις περιπτώσεις διαταραχών της εγκυμοσύνης (αποβολή, προεκλαμψία) καθώς και να διαπιστώσουν το αν και σε ποιο βαθμό ορισμένα νέα φάρμακα είναι ασφαλή για την εγκυμοσύνη. Ακόμα, οι επιστήμονες προτίθενται να μελετήσουν γιατί κάποιες λοιμώξεις και ασθένειες περνάνε από το αίμα της μητέρας στο έμβρυο, ενώ κάποιες άλλες δεν μεταδίδονται.

«Αν και ο πλακούντας είναι το πρώτο όργανο που αναπτύσσεται, είναι επίσης το λιγότερο κατανοητό», επισημαίνουν οι ειδικοί. Εντούτοις, ο νέος εργαστηριακός πλακούντας αναμένεται να βοηθήσει γιατρούς και ερευνητές να μάθουν περισσότερα για την κύηση, τις πιθανές επιπλοκές και την υγεία μητέρας-παιδιού.

Για να φτιάξουν τον εργαστηριακό πλακούντα, οι ερευνητές  χρησιμοποίησαν κύτταρα από τον πλακούντα γυναικών στο πρώτο τρίμηνο της κύησης και μετά τα καλλιέργησαν πάνω σε ένα ‘σκελετό’, ώσπου δημιουργήθηκε –σε διάστημα δύο εβδομάδων- ένα μικροσκοπικό τρισδιάστατο όργανο, το οποίο μετά από ένα έτος ήταν υγιές, γενετικά σταθερό και εξακολουθούσε να αναπτύσσεται.

Ο εργαστηριακός μίνι πλακούντας, που μοιάζει με τον φυσιολογικό πλακούντα στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης, αλλά σε μικροκλίμακα και σε πιο απλοποιημένη μορφή, προστίθεται στη «λίστα» των οργανοειδών που έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο από τους επιστήμονες και σε αυτήν περιλαμβάνονται όργανα όπως «μίνι-ήπαρ», «μίνι-πνεύμονες», «μίνι εγκέφαλος» κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE