Τον Απρίλιο του 2019, τέσσερις μήνες νωρίτερα σε σχέση με το χρονικό διάστημα που είχε ορίσει αρχικά, η Google θα «κλείσει» το δικό της εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης (παρόμοιο με το Facebook).
Το Google+ επλήγη από ένα νέο σφάλμα λογισμικού, που είχε ως αποτέλεσμα να εκτεθούν σε τρίτους στοιχεία για 52,5 εκατομμύρια χρήστες, μεταξύ των οποίων και εταιρείες που είχαν λογαριασμό Google+.
Φέτος τον Οκτώβριο, η Google είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να σταματήσει τη λειτουργία του Google+ τον Αύγουστο του 2019. Τότε είχε αποκαλύψει ότι προσωπικά δεδομένα περίπου 500.000 χρηστών ήταν πιθανό να είχαν εκτεθεί σε εφαρμογές τρίτων εξαιτίας ενός σφάλματος που οι ειδικοί δεν είχαν εντοπίσει για περισσότερα από δύο χρόνια.
Τώρα, για δεύτερη φορά μέσα στο 2018, μια «τρύπα» στο λογισμικό της δημοφιλούς ιστοσελίδας είχε ως συνέπεια να εκτεθούν τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών -ονόματα, διευθύνσεις e-mail, επάγγελμα, ηλικία, φύλο- σε εφαρμογές τρίτων.
Όπως αναφέρεται στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο BBC και στο πρακτορείο Reuters, οι υπεύθυνοι της Google υποστηρίζουν ότι, μετά από σχετικές έρευνες της εταιρείας, δεν εντοπίστηκαν ενδείξεις ότι κακόβουλοι τρίτοι απέκτησαν πράγματι πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Εκπρόσωπος της Google ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κανένα τρίτο μέρος δεν παραβίασε τα συστήματά μας και δεν έχουμε ενδείξεις ότι οι δημιουργοί εφαρμογών, οι οποίοι άθελά τους απέκτησαν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών για έξι μέρες, είχαν επίγνωση αυτού του πράγματος ή έκαναν κατάχρησή του».
Το σφάλμα έγινε γνωστό τώρα, αλλά ενεργοποιήθηκε τον Νοέμβριο κατά τη διάρκεια μιας αναβάθμισης λογισμικού του ιστοτόπου Google+. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, προτού οι ειδικοί το εντοπίσουν και το διορθώσουν πέρασε σχεδόν μια εβδομάδα.
Τη στιγμή που το ζήτημα του σφάλματος έρχεται στη δημοσιότητα, o διευθύνων σύμβουλος της Google, Σουντάρ Πιντσάι ετοιμάζεται να καταθέσει ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου των ΗΠΑ σχετικά με τις πρακτικές συλλογής και διαχείρισης δεδομένων από τους χρήστες εκ μέρους της εταιρείας, καθώς επίσης για την πιθανότητα πολιτικής μεροληψίας από τους αλγόριθμούς της (υπέρ των Δημοκρατικών), για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις γυναίκες υπαλλήλους της, για την πολιτική της στην Κίνα, καθώς και για άλλα ζητήματα.
Η Google δέχεται επικρίσεις για τη λειτουργία του εργαλείου κοινωνικής δικτύωσης, όχι μόνο με αφορμή το ίδιο το σφάλμα στο λογισμικό του Google+, αλλά κυρίως επειδή ενώ γνώριζε για το αρχικό πρόβλημα από τον Μάρτιο του 2018, το κράτησε κρυφό. Δεδομένης της κακής δημοσιότητας που έχει λάβει ως τώρα το Google+ η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σταματά τη λειτουργία του, λόγω «πολύ χαμηλής χρήσης» του και εξαιτίας «σημαντικών προκλήσεων στη δημιουργία και διατήρηση ενός πετυχημένου Google+ που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των καταναλωτών».
Ένα από τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας πάντως είναι να δημιουργήσει εκ νέου ένα πιο ασφαλές και αποτελεσματικό Google+, το οποίο θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από επιχειρήσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: AP /Paul Sakuma (αρχείο)
http://bit.ly/2JXh8SE