Σε μία άδεια σχεδόν αίθουσα, χωρίς αλληλέγγυους ο Εισαγγελέας πρότεινε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας την αλλαγή της κατηγορίας για τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, που καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ισόβια για ανθρωποκτονία από πρόθεση και με άμεσο δόλο κατά του Αλέξη Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008.
Η εκδίκαση της υπόθεσης της δολοφονίας Γρηγορόπουλου ξεκίνησε σε δεύτερο βαθμό το 2016 στο Εφετείο της Λαμίας. Σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της αποδεικτικής διαδικασίας το δικαστήριο προχώρησε στην πρόταση του Εισαγγελέα, ο οποίος πρότεινε να μετατραπεί για τον Κορκονέα η κατηγορία σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και για τον Βασίλη Σαραλιώτη να απαλλαγεί. Ο τελευταίος είχε καταδικαστεί για συνέργεια στην δολοφονία Γρηγορόπουλου σε δεκαετή κάθειρξη, ωστόσο είναι ελεύθερος με τον όρο να διαμένει στην Δράμα. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η πρόταση του Εισαγγελέα για μετατροπή της κατηγορίας δεν συνεπάγεται και μετατροπή της ποινής, καθώς με ισόβια κάθειρξη τιμωρείται η ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.
Αποδεικτική διαδικασία
Σήμερα ολοκληρώθηκε καταρχήν η αποδεικτική διαδικασία με την απολογία του Βασίλη Σαραλιώτη και την εξέτασή του από τον συνήγορο Πολιτικής Αγωγής κ. Νίκο Κωνσταντόπουλο. Ο Σαραλιώτης δήλωσε ότι δεν έχει ευθύνη καθώς δεν είχε συμμετοχή στην δολοφονία. Πριν διακόψει για λίγα λεπτά, το Δικαστήριο ρώτησε τον Επαμεινώνδα Κορκονέα εάν έχει κάτι να δηλώσει. Δήλωσε συντετριμμένος, αναλόγως με τα όσα είπε και στην απολογία του.
Πρόταση Εισαγγελέα
Η εκδίκαση συνεχίστηκε με την πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας. Αφού μίλησε για περιοχές – άβατο («η αστυνομία έχει χρέος – είπε – να προστατεύει το κοινωνικό σύνολο και να εισβάλλει ή να εισέρχεται σε οποιοδήποτε χώρο, σε περιοχές της Ελλάδας όμως υπάρχει το λεγόμενο άβατο») και τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί η αστυνομία σε αυτές, αφού μίλησε πολλές φορές για τον αντιεξουσιαστικό χώρο,(«εκεί ήταν κάποια παιδιά που απλώς σύχναζαν. Όμως είναι ευνόητο ότι στην περιοχή συχνάζουν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου ή έστω συμπαθούντα σε αυτόν») για τους μάρτυρες που κατέθεσαν, όπως είπε, υπό το πρίσμα συγκεκριμένης ιδεολογίας («όποιος εντυπωσιάζεται από την απλή παρουσία των αστυνομικών πώς μπορεί να αξιολογήσει την νομότυπη παρουσία της») αφού παραδέχθηκε ότι κρατώντας ο Κορκονέας το πιστόλι του σε οριζόντια θέση από το έδαφος δεν θα μπορούσε να μην έχει σκεφτεί την πιθανότητα να επιφέρει με την ενέργειά του αυτή θανατηφόρο αποτέλεσμα, αφού επεσήμανε ότι ο Γρηγορόπουλος ήταν ο μεγάλος άτυχος εκείνης της βραδιάς και αφού έκανε αναφορά «στον εορτασμό της επετείου του θανάτου του» και στην ιδιαιτερότητα της υπόθεσης καθώς «χάθηκε» ένα παιδί 15 ετών, πρότεινε την μετατροπή της κατηγορίας για τον Κορκονέα (εκτίει ποινή ισοβίων μετά την πρωτόδικη απόφαση στις φυλακές Δομοκού) σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ενώ πρότεινε και την απαλλαγή του Σαραλιώτη.
Σχολιάζοντας την πρόταση του Εισαγγελέα ο συνήγορος πολιτικής αγωγής κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος την χαρακτήρισε αντιφατική, τόσο ως προς την μετατροπή της κατηγορίας για τον Κορκονέα όσο και ως προς την πρόταση αθώωσης του Σαραλιώτη. Ξεκαθάρισε βέβαια ότι με βάση την πρόταση του Εισαγγελέα δεν αλλάζει η ποινή για τον Κορκονέα. Είπε, ωστόσο ο κ. Κωνσταντόπουλος ότι οι δύο ειδικοί φρουροί επέλεξαν να πάνε στην περιοχή και επέλεξαν να σηκώσουν το πιστόλι και να σκοτώσουν τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.
Θετική χαρακτήρισε την πρόταση του Εισαγγελέα ο συνήγορος υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα κ. Βαγγέλης Ανδρούλας προβλέποντας «αλλαγή της ποινής και αποκατάσταση της αδικίας που προέκυψε πρωτοδίκως».
Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί στις 14 και 26 Μαρτίου με τις αγορεύσεις των συνηγόρων των δύο πλευρών. Στη συνέχεια θα οριστεί νέα δικάσιμος, είτε προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία είτε για να ανακοινωθεί η απόφαση.
http://bit.ly/2JXh8SE