Διόδια: Δεν αλλάζει από την Πρωτοχρονιά η Τιμολογιακή Πολιτική τελών

0
2018 42
2018 42

Δεν αλλάζει από την Πρωτοχρονιά η Τιμολογιακή Πολιτική τελών – διοδίων και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα διόδια της Εγνατίας Οδού καθώς για να τεθεί σε ισχύ η αύξηση των διοδίων απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έγκριση της από την Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαικης Ενωσης κάτι που δεν έχει συμβεί.

Σε εγκύκλιο που απέστειλε ο Υπουργος Υποδομών – Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, στην Εγνατία Οδό υπογραμμίζεται πως εξακολουθούν να ισχύουν και μετά την 1η Ιανουαρίου οι απαλλαγες από την καταβολή των διοδίων της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων της οι οποίες αφορούν Ι.Χ ιδιωτικά ή επαγγελματικά οχήματα κατοίκων όμορων περιοχών, ανέργων και ΑμεΑ.

Στην Εγκύκλιο αναφέρεται επίσης ότι, οι απαλλαγές από την υποχρέωση καταβολής διοδίων θα παραμείνουν σε ισχύ είτε μέχρι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων, είτε έως ότου εγκριθεί από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η νέα Τιμολογιακή Πολιτική διοδίων της Εγνατίας Οδού.

Θα πρέπει πάντως να τονιστεί ότι πάγια θέση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν το ηλεκτρονικό διαλειτουργικό σύστημα διοδίων ελευθέρας ροής και η Ευρωπαϊκή οδηγία για τα «πράσινα» διόδια, όπως λέγονται τα διόδια που λαμβάνουν υπόψη εκτός από την απόσταση τους ρύπους των οχημάτων.

Αυτό θα καταστεί εφικτό μέσω του νέου συστήματος ηλεκτρονικών αναλογικών διοδίων, σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, καθώς θα δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων καταγραφής όλων των οχημάτων τα οποία διέρχονται από το Εθνικό Δίκτυο.

Ο διεθνής διαγωνισμός για την εγκατάσταση και λειτουργία του νέου ηλεκτρονικού συστήματος βρίσκεται στο δεύτερο, τελικό, στάδιο και η σχετική σύμβαση θα έχει υπογραφεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019, με την Ελλάδα να συμπεριλαμβάνεται στις πρώτες χώρες που θα εφαρμοστούν τα «πράσινα» διόδια ελευθέρας ροής όπως προβλέπει η σχετική κοινοτική οδηγία.

Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαβούρδου

Πηγή: ΕΡΤ1

http://bit.ly/2JXh8SE