Την ελπίδα ότι η πρόσφατη καινοτόμος συμφωνία για την ονομασία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας θα έχει μια «αλυσιδωτή επίδραση» στα Βαλκάνια, εξέφρασε ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν, υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση με χώρες που θέλουν να συμμετέχουν στην Ε.Ε.
Όπως γράφουν οι Financial Times, ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν τόνισε η Ε.Ε. έχει «υπερεκτιμήσει τη Ρωσία και έχει υποτιμήσει την Κίνα» αναφορικά με τη ξένη επιρροή στα Βαλκάνια.
Ο Γιοχάνες Χαν εξέφρασε την ανησυχία του τονίζοντας ότι μερικές χώρες δανείζονται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα προκειμένου να πληρώσουν για έργα υποδομών και αυξάνουν τον κίνδυνο μακροπρόθεσμης ζημίας στις εύθραυστες οικονομίες τους καθώς και ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι, αντιθέτως, ένας «δικαιότερος» εταίρος. Η βαλκανική περιοχή αγωνίζεται για την επιρροή μεταξύ Ε.Ε. -που παρουσίασε την προοπτική ένταξης για περισσότερες ακόμα χώρες μετά την Κροατία που έγινε μέλος το 2013- και τη Ρωσία, που διατηρεί πολιτισμικούς και θρησκευτικούς δεσμούς στην περιοχή.
Τα σχόλια του Χαν εκφράζουν την ανησυχία για το γεγονός ότι η επιρροή του Πεκίνου δημιουργεί τον κίνδυνο για επιπρόσθετη πηγή αστάθειας. Η Κίνα επενδύει σε μεγάλο βαθμό στα Βαλκάνια (συνεργασία των 16+1) και περισσότερα από τα μισά των 9,4 δισ. δολ. επενδυτικών πόρων που χορηγήθηκαν στις 16 χώρες το 2016 και το 2017 διοχετεύθηκαν σε πέντε κράτη που δεν είναι μέλη της Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
Επιπλέον, ο Χαν τόνισε ότι η Κίνα επωφελείται από πτυχές της διαφανούς οικονομίας της Ε.Ε. που βασίζεται σε κανόνες, αλλά δεν «παρέχει ούτε εγγυάται το ίδιο στην Κίνα για τους Ευρωπαίους ούτε για τις ξένες επιχειρήσεις» κάτι που χαρακτήρισε ως «πλέον απαράδεκτο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://bit.ly/2JXh8SE