Ο πρώτος Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ συνιστά μία έμπρακτη αναγνώριση του πρωταγωνιστικού γεωπολιτικού ρόλου που διαδραματίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του στην Ουάσινγκτον, δίνοντας έμφαση στη γεωπολιτική διάσταση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.
Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα με την ολοκλήρωση του προγράμματος, έχοντας πλέον αφήσει πίσω την εσωστρέφεια των χρόνων της οικονομικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως ο Στρατηγικός Διάλογος προσέγγισε τα επιμέρους οικονομικά και ενεργειακά θέματα από μια γεωπολιτική διάσταση, καθώς η παρούσα οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας συμπίπτει με την αυξημένη γεωπολιτική σημασία της περιοχής.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος, επισήμανε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως έναν εν δυνάμει σημαντικό πόλο έλξης επενδύσεων σε διαφόρους τομείς.
Στη θεματική ενότητα του Διαλόγου που αφορούσε τις περιφερειακές εξελίξεις, ο κ. Κατρούγκαλος ανέδειξε και τα εθνικά θέματα.
Σχετικά με το Κυπριακό, υπογράμμισε ότι πρόκειται πρωτίστως για ένα θέμα διεθνούς δικαίου και για αυτόν ακριβώς τον λόγο αποτελεί επιτακτική ανάγκη η κατάργηση των εγγυήσεων και η αποχώρηση των στρατευμάτων.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία περιέγραψε ως μια «σημαντική προσπάθεια για την σταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων». Συναφώς, ενημέρωσε την αμερικανική πλευρά για τις πρόσφατες δηλώσεις από πολιτικούς των Σκοπίων, οι οποίες, όπως είπε, «δεν βοηθούν στο να εμπεδωθεί και στις δύο χώρες το πνεύμα και το γράμμα της Συνθήκης των Πρεσπών».
Τέλος, οι δύο πλευρές συζήτησαν και τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον κ. Κατρούγκαλο να επισημαίνει πως σκοπός της Ελλάδας δεν είναι ασφαλώς να εντείνει την υφιστάμενη ένταση, για την οποία ούτως ή άλλως δεν ευθύνεται, αλλά να ευνοήσει «τις ευρωπαϊκές προοπτικές (της Τουρκίας) με την προϋπόθεση, όμως, ότι θα πάψει να έχει προκλητική συμπεριφορά στο πλαίσιο της γενικότερης αναθεωρητικής της πολιτικής».
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://bit.ly/2JXh8SE