Γνωστή αλυσίδα καταστημάτων μαζικής εστίασης λέει «όχι» στα πλαστικά καλαμάκια

0
Γνωστή αλυσίδα καταστημάτων μαζικής εστίασης λέει «όχι» στα πλαστικά καλαμάκια

Τέλος στο πλαστικό καλαμάκι έβαλε η αλυσίδα καταστημάτων μαζικής εστίασης «everest»  από την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου. Όσοι θέλουν να απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους ποτά και ροφήματα από τα συγκεκριμένα καταστήματα θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν βιοδιασπώμενα καλαμάκια, φιλικά προς το περιβάλλον.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Κατερίνα Παπαγεωργίου, δήλωσε σχετικά: «…για εμάς είναι προτεραιότητα η διαρκής επένδυση στη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, σε μια προσπάθεια να γινόμαστε όλο και καλύτεροι και να συμβάλλουμε έμπρακτα στην προστασία του περιβάλλοντος».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η πρωτοβουλία υλοποιείται στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας της αλυσίδας και της δέσμευσης για διαρκή βελτίωση στους τομείς της συσκευασίας, της ανακύκλωσης και της γενικότερης περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Καθώς έχουν ως βασικό συστατικό το PLA (βιοδιασπάσιμος πολυεστέρας που παράγεται από φυτικό άμυλο, το οποίο παράγεται από ανανεώσιμες φυτικές πρώτες ύλες -όπως το άμυλο καλαμποκιού και ζαχαροκάλαμου-) τα βιοδιασπώμενα και κομποστοποιήσιμα καλαμάκια είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Τα συγκεκριμένα καλαμάκια, υπό συνθήκες κομποστοποίησης διασπώνται με τη βοήθεια μικροοργανισμών. Ως εκ τούτου, κατά την απόρριψή τους, δεν συμβάλλουν στα απόβλητα μη ανανεώσιμων πρώτων υλών, όπως συμβαίνει με τα πλαστικά καλαμάκια. Τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια δεν χρειάζεται να ανακυκλωθούν, εφόσον αποσυντίθενται όπως και οποιοδήποτε άλλο οργανικό απόρριμμα (π.χ. υπολείμματα φαγητού).

Όταν τα φιλικά προς το περιβάλλον καλαμάκια τοποθετούνται σε κομποστοποιητή, ο χρόνος διάσπασής τους διαρκεί 8 εβδομάδες. Στη συνέχεια μετατρέπονται σε λίπασμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE