Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες από το κοινοβούλιο -σύμφωνα με το οποίο αποκλείεται μία έξοδος της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, δεσμεύοντας την κυβέρνηση να ζητήσει μία παράταση του άρθρου 50- αυξάνει τις πιθανότητες να συμβεί κατά λάθος ένα Brexit χωρίς συμφωνία, υποστήριξε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ και κάλεσε τη Βουλή των Λόρδων να σκεφτεί πολύ προσεκτικά πριν εγκρίνει το νομοσχέδιο.
Ο εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση δεν επιδοκιμάζει την καθυστέρηση του νομοσχεδίου στη Βουλή των Λόρδων από τα μέλη των Συντηρητικών βουλευτών, ωστόσο αντιτίθεται έντονα στο νομοσχέδιο. Όπως εξήγησε, χωρίς το νομοσχέδιο η πρωθυπουργός θα χρειαζόταν απλά να διαπραγματευτεί μία παράταση με την ΕΕ και αυτή να γίνει δεκτή σύμφωνα με το βασιλικό προνόμιο, ενώ τώρα θα πρέπει να λάβει τη σύμφωνη γνώμη του κοινοβουλίου για το χρονικό διάστημα της παράτασης.
Νωρίτερα, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ υποστήριξε κάτι παρόμοιο στη διάρκεια ερωτήσεων που δέχθηκε στη Βουλή, ότι δηλαδή το νομοσχέδιο αυξάνει τον κίνδυνο ενός ακούσιου Brexit χωρίς συμφωνία.
Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει καταθέσει η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ, έγινε χθες δεκτό με μόλις μία ψήφο διαφορά, ενώ θεωρείται σπάνιο το γεγονός ότι και οι τρεις αναγνώσεις του πραγματοποιήθηκαν μέσα σε μία μέρα.
Με εξίσου εσπευσμένες διαδικασίες συζητείται και στη Βουλή των Λόρδων, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα απαιτούνταν κάποιοι μήνες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας στα δύο σώματα του κοινοβουλίου.
Το γεγονός έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια ορισμένων μελών της Βουλής των Λόρδων από το Συντηρητικό κόμμα, οι οποίοι προσπαθούν να καθυστερήσουν το νομοθέτημα, κάνοντας λόγο για κατάχρηση της διαδικασίας της άνω βουλής που δεν αφήνει περιθώρια στα μέλη της να διερευνήσουν το περιεχόμενου του.
Πιθανή η συμμετοχή στις ευρωεκλογές
Δεν αποκλείει ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit την πιθανότητα η χώρα του να μετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρά τη ζημιά που αυτό μπορεί να επιφέρει στο βρετανικό πολιτικό σύστημα.
«Αν είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε σύμφωνα με τη συνθήκη θα κληθούμε να διεξαγάγουμε ευρωεκλογές», είπε ο Μπάρκλεϊ.
Η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι δεν θα ήθελε η Βρετανία να μετάσχει τις ευρωεκλογές, ωστόσο αυτό μπορεί να συμβεί, αν η πρωθυπουργός αναγκασθεί να ζητήσει την παράταση του Brexit πέραν της τελευταίας προθεσμίας που είναι η 12η Απριλίου.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://bit.ly/2JXh8SE