Βρετανία: Οι εργατικοί διαφωνούν με την έκδοση Ασάνζ (video)

0
Βρετανία: Οι εργατικοί διαφωνούν με την έκδοση Ασάνζ (video)

Με το μυαλό στη μάχη που πρέπει να δώσει για τη μη έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες – αυτό δηλαδή που ήθελε να αποφύγει το 2012 με την αίτηση ασύλου στην πρεσβεία του Ισημερινού – ο Τζούλιαν Ασάνζ πέρασε την πρώτη του νύχτα σε βρετανική φυλακή του 19ου αιώνα, αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες από δικαστήριο του Λονδίνου.

«Θα δώσει μάχη για την μη έκδοσή του, σφοδρή μάχη. Αυτή η υπόθεση εγείρει σημαντικά ζητήματα για την ελευθερία του λόγου» τόνισε ο δικηγόρος του.

Στην έκδοσή του με την κατηγορία της συνομωσίας αντιδρούν όμως οι Εργατικοί με πρώτο τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Η Νταιάν Άμποτ, έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση του χάκερ Γκάρι Μακ Κίνον το 2012 τον οποίο η Βρετανία δεν είχε εκδώσει με αιτιολογία την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Τερέζα Μέι ήταν τότε υπουργός Εσωτερικών.

«Ο Ασάνζ είναι, το λιγότερο, ένας πληροφοριοδότης και οι περισσότερες πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν για το κοινό καλό» επεσήμανε η Νταιάν Άμποτ.

«Είναι ένας μαχητής της ελευθερίας, αγωνίζεται για την ελευθερία του λόγου» σχολίασε η Βίβιαν Γουέστγουντ .

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει άγνοια για την υπόθεση, αν και προεκλογικά είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για τα Wikileaks, μετά τις αποκαλύψεις για τα email της Χίλαρι Κλίντον που έπληξαν την εκστρατεία της…

«Θα πρέπει να λογοδοτήσει για ό,τι έχει κάνει, τουλάχιστον γι’ αυτά για τα οποία κατηγορείται» είπε η Χίλαρι Κλίντον .

Αν εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Ασάνζ θα αντιμετωπίσει φυλάκιση 5 ετών. Η καταδίκη του για παραβίαση της εγγύησης στη Βρετανία επισύρει ποινή 12 μηνών. Την ίδια ώρα η Σουηδία εξετάζει την πιθανότητα να ανοίξει και πάλι την υπόθεση των δύο γυναικών που τον κατηγορούν για σεξουαλική επίθεση και βιασμό.

Πηγή:ΕΡΤ

http://bit.ly/2JXh8SE