«Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση των αιτιών σε βάθος, με μακροπρόθεσμες πολιτικές, έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να παραμένουν και να ευτυχούν στις πατρίδες τους» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής, χθες, κατά τη δευτερολογία του, στη που πραγματοποιείται στη Βιέννη.
Ο κ. Ν. Βούτσης ήταν ένας από τους τρεις κεντρικούς ομιλητές στην 1η συνεδρίαση της Διάσκεψης, με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι γείτονές της». Στο πλαίσιο της δευτερολογίας του ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα υπάρχει ανάγκη να επωμισθούν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί όλα τα κράτη-μέλη, με κοινές πολιτικές αλληλεγγύης στο ζήτημα, και να μην αποσύρονται από τις υποχρεώσεις τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Βεβαίως, είπε, είναι αναγκαία η τήρηση των διεθνών συνθηκών και εγγυήσεων και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης «για τους πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται και μένουν μαζί μας, για όσο χρόνο μένουν μαζί μας ή ενσωματώνονται στις κοινωνίες μας».
Τα ζητήματα αυτά, συνέχισε, πρέπει να τα δούμε με πολύ ανοιχτό και σύγχρονο πνεύμα. «Να πάψουν αυτά να είναι μέρος του προβλήματος, αλλά να αντιμετωπίζονται με τρόπους οι οποίοι θα τα καθιστούν οργανικά στοιχεία για την εξεύρεση λύσεων και τον εμπλουτισμό της ταυτότητας, την ενίσχυση της οντότητας και την ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διεθνείς ρόλους. Δεν πρέπει συντηρητικά, με εσωστρέφεια και με μικρούς ορίζοντες να αντιμετωπίζουμε αυτά τα ζητήματα» τόνισε.
Η Ε.Ε., πρόσθεσε, μπορεί πραγματικά να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο σε παγκόσμια κλίμακα και «με αυτόν τον ορίζοντα πρέπει να δουλέψουμε και να κάνουμε δύναμη της Ε.Ε. τον τρόπο αντιμετώπισης των μεγάλων ζητημάτων και της διεύρυνσης, με ταυτόχρονη εμβάθυνση και με κοινωνικές συγκλίσεις, με μια νέα αρχιτεκτονική της ίδιας της Ένωσης, που θα περιλαμβάνει ενίσχυση της δημοκρατίας και, βεβαίως, μια ανθρωπιστική αντιμετώπιση με εφαρμογή των θεμελιωδών αξιών της, σε σχέση με τα δεκάδες εκατομμύρια των ανθρώπων στην περιφέρειά μας, οι οποίοι υφίστανται συνέπειες επεμβάσεων, πολέμων, φονταμετανταλισμών, καταστάσεις για τις οποίες η Ε.Ε. δεν μπορεί να θεωρεί ότι ‘‘νίπτει τας χείρας της’’».
Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Με αυτή τη θέση ευθύνης, μπορεί η Ε.Ε. να αποκτήσει μια νέα φερεγγυότητα στις καρδιές, στα πιστεύω, των ευρωπαϊκών λαών. Χαράσσοντας μια τέτοια ατζέντα, μπορούμε με ευθύτητα, με ειλικρίνεια, να απευθυνθούμε στους ευρωπαϊκούς λαούς, καλώντας τους και στις επερχόμενες ευρωεκλογές να δώσουν το ‘‘παρών’’ σφραγίζοντας τις εξελίξεις για διέξοδο από την κρίση».
Η Διάσκεψη ολοκληρώνεται σήμερα με θέμα συζήτησης «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπροστά στις Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2019 – περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Εθνικών Κοινοβουλίων και Ευρωπαϊκών Θεσμών» και με την υιοθέτηση των Συμπερασμάτων.
Επ’ ευκαιρία της Διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων θα έχει σήμερα διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λιθουανίας,Viktoras Pranckietis, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας,Roberto Fico, καθώς και με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας της Βιέννης.
Πηγή:ΕΡΤ
http://bit.ly/2JXh8SE