Αυστραλία: Kαταδίκη του Υπ. Οικονομικών του Βατικανού!

0
Αυστραλία: Kαταδίκη του Υπ. Οικονομικών του Βατικανού!

Ο καρδηνάλιος George Pell, μέχρι πρόσφατα Υπουργός Οικονομικών του Βατικανού, βασικός εξ απορρήτων σύμβουλος του προκαθήμενου της καθολικής εκκλησίας και προαλειφόμενος από πολλούς ως ο πιθανότερος επόμενος Πάπας, καταδικάστηκε από δικαστήριο στη Μελβούρνη για το βιασμό και τη σεξουαλική κακοποίηση δύο ανηλίκων, μελών της παιδικής χορωδίας το 1996, μέσα στον καθεδρικό ναό St. Patrick Μελβούρνης, αμέσως μετά τη λειτουργία της Κυριακής.

Το δικαστήριο κατέληξε ομόφωνα στην καταδικαστική απόφαση μετά από διαδικασία πέντε εβδομάδων, τον Δεκέμβριο του 2018.

Η απόφαση όμως, μόλις σήμερα κατέστη εφικτό να δημοσιοποιηθεί στα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη καθώς υπήρχε δικαστική εντολή απαγόρευσης, η οποία είχε εκδοθεί ώστε να μην επηρρεαστεί νέα επικείμενη δίκη του καρδινάλιου το Μάρτιο για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων σε πισίνα όταν ήταν απλός ιερέας το 1970. Αλλά τελικά, οι επόμενες κατηγορίες αποσύρθηκαν και μαζί η απαγόρευση δημοσιοποίησης.

Ο πρώην αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας για την καθολική εκκλησία είχε τα τελευταία χρόνια μετακομίσει στο Βατικανό, όπου ανέλαβε σύμβουλος του Πάπα και υπουργός Οικονομικών του Βατικανού.

Η αυστραλιανή αστυνομία έστειλε στελέχη τη,ς τα οποία του παρουσίασαν τις κατηγορίες σε βάρος του, στο λόμπι ενός ξενοδοχείου στη Ρώμη, όπου ο καρδηνάλιος αντέδρασε έντονα χαρακτηρίζοντας τα στοιχεία ως «σκουπίδια».

Στη συνέχεια, και εφόσον απαγγέλθηκαν επισήμως οι κατηγορίες, το Βατικανό έδωσε προσωρινή άδεια στον Καρδηνάλιο Pell, ώστε ο ίδιος να επιστρέψει στην Αυστραλία με σκοπό «να καθαρίσει το όνομά του».

Όταν η λέξη «ένοχος» ακούστηκε από τα χείλη του δικαστή, οι δικηγόροι υπεράσπισης έμειναν άναυδοι, ενώ τα θύματα και οι συγγενείς τους ξέσπασαν σε λυγμούς μέσα στην αίθουσα, αισθανόμενοι δικαιωμένοι, έστω και μετά την πάροδο τόσων ετών.

Οι συνήγοροι του καταδικασμένου πλέον επίσημα ως βιαστή καρδηνάλιου δήλωσαν πως θα ασκήσουν το δικαίωμα της έφεσης, αλλά ο Δικαστής Peter Kidd ξεκαθάρισε πως μέχρι να εκδικαστεί, ο καρδηνάλιος Pell θα φυλακιστεί, με εξαίρεση μια ολιγοήμερη άδεια για προγραμματισμένη εγχείριση στο γόνατο.

Η απόφαση του δικαστηρίου είχε γίνει γνωστή στα ΜΜΕ, αλλά η απόφαση που απαγόρευε τη δημοσιοποίηση της είχε καθολική ισχύ, θέτοντας φραγμό ακόμη και σε διεθνή ΜΜΕ όπως οι New York Times, καθώς πιθανή δημοσιοποίηση έθετε σε κίνδυνο φυλάκισης τους ανταποκριτές που βρίσκονται στη χώρα.

Υπό το ίδιο καθεστώς, οι ανταποκριτές της ΕΡΤ στην Αυστραλία, αν και είχαν ενημέρωση από το Δεκέμβριο, δεν μπορούσαν να δημοσιοποιήσουν την απόφαση- κόλαφο για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων εντός της Καθολικής εκκλησίας στην Αυστραλία.

Όταν εκδόθηκε η απαγόρευση και έγινε γνωστή η καταδίκη, αυστραλιανές εφημερίδες κυκλοφόρησαν με την πρώτη σελίδα να καλύπτεται από μαύρο και τον υπέρτιτλο «Λογοκρισία»: -Η μεγαλύτερη καταδίκη στην ιστορία της Αυστραλίας έχει συμβεί αλλά δε μπορούμε να σας πούμε τίποτε για αυτό».

Ανταπόκριση: Αλέκος Μάρκελλος

http://bit.ly/2JXh8SE