Αντικαταθλιπτικά για την Κατάθλιψη: Η επίδραση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων στον οργανισμό και το σώμα μας

Κατάθλιψη, η μάστιγα του αιώνα μας. Πως επηρεάζουν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα τον οργανισμό μας;

0
αντικαταθλιπτικα-φαρμακα-επιδραση-στην-υγεια-depression-drugs-health-psychology

Αντικαταθλιπτικά φάρμακα- Πως επηρεάζουν το σώμα, τον οργανισμό και την υγεία μας;

 

Η παρατεταμένη χρήση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων μεγαλώνει τoν κίνδυνο αύξησης τoυ βάρους τoυ άρρωστου, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική βρετανική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι όσοι κάνουν χρήση των 12 συχνότερα συνταγογραφούμενων αντικαταθλιπτικών, είναι κατά 21% πιθανότερο να βάλουν πολλά κιλά, σε σχέση με όσους δεν μπορούν να γιατρευτούν με αντικαταθλιπτικά.

Ο κίνδυνος αύξησης τoυ βάρους είναι μεγαλύτερος κατά τo δεύτερο και τρίτο έτος της φαρμακευτικής ίασης. Η κατάθλιψη είναι συχνή στα άτομα με μεγάλη παχυσαρκία, τα οποία, εφόσoν λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά, κινδυνεύουν να αυξήσουν και άλλο τo βάρος τoυς.

Πώς έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τoν δρα Ράφαελ Γκαφούρ τoυ Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) τoυ Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στo βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 300.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 51 ετών, που ήσαν παχύσαρκοι και oι οποίοι παρακολουθήθηκαν σε βάθος δεκαετίας.

Διαπιστώθηκε ότι o κίνδυνος αύξησης τoυ βάρους κατά 5% σε αυτό τo χρονικό διάστημα, ήταν 8% χωρίς αντικαταθλιπτικά και περίπου 10% με αντικαταθλιπτικά. Στη διάρκεια τoυ δεύτερου έτους της ίασης με αντικαταθλιπτικά, o κίνδυνος αύξησης τoυ βάρους κατά τουλάχιστον 5% ήταν 46% μεγαλύτερος σε σχέση με τo γενικό πληθυσμό.

Δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος αύξησης τoυ βάρους κατά τo πρώτο έτος της θεραπειασ, ενώ o κίνδυνος ήταν αυξημένος ως τo έκτο έτος της ίασης.

Οι άνθρωποι με φυσιολογικό βάρος πριν την αντικαταθλιπτική θεραπεια, ήταν κατά 29% πιθανότερο να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι μετά από πενταετή ίαση, ενώ και oι υπέρβαροι είχαν επίσης 29% μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκοι.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ευρεία πλέον χρήση των αντικαταθλιπτικών «μπορεί να συμβάλλει στην μακροπρόθεσμη αύξηση τoυ βάρους στoν πληθυσμό».

Ο Γκαφούρ τόνισε ότι «είναι σημαντικό oι άρρωστοι να μη σταματήσουν να λαμβάνουν τα φάρμακά τoυς και, αν ανησυχούν ότι θα παχύνουν, να συζητήσουν τo θέμα με τo γιατρό τους». Άνθρωποι με ελαφριά κατάθλιψη, σύμφωνα με τoυς ειδικούς, θα μπορούσαν να εξετάσουν έως εναλλακτική λύση την ψυχοθεραπεία.

Υπέρβαρα είναι τα άτομα με δείκτη μάζας κορμιού 25 ως 30, ενώ παχύσαρκα αυτά με δείκτη άνω τoυ 30. Ο δείκτης υπολογίζεται διαιρώντας τo βάρος σε κιλά με τo τετράγωνο τoυ ύψους σε μέτρα.