Αντιδράσεις κομμάτων για την ομιλία Τσίπρα στην ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ

0
2018 239
2018 239

Πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσε η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση.

ΚΚΕ

«Μια ακόμη  «προσφορά» του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του, πέρα απ’ τη «δικαίωση» των μνημονίων, είναι κι ο ρόλος που έχουν αναλάβει στην αναπαλαίωση του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος, μέσα και απ’ τη συνταγματική αναθεώρηση» επισημαίνει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

«Αυτό επιδιώκουν τόσο με τις προτάσεις τους για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην άσκηση της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής (π.χ. ενίσχυση του ρόλου του ΠτΔ), όσο και με τα κάλπικα συνθήματα περί δήθεν «εμβάθυνσης της δημοκρατίας” και “προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων», που λειτουργούν ως όχημα ενσωμάτωσης και συσκοτίζουν τις αντιδραστικές αλλαγές και τον ταξικό χαρακτήρα του Συντάγματος. Ενώ την ίδια στιγμή ξεπερνάει μέσα από ημίμετρα δήθεν εξορθολογισμού υπερώριμα αιτήματα που θα έπρεπε να είχαν ικανοποιηθεί εδώ και δεκαετίες, όπως ο πλήρης διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας» προσθέτει το ΚΚΕ.

 

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

«Δέσμιος των ιδεοληψιών του ο κ. Τσίπρας, για άλλη μια φορά κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα» αναφέρει το ΠΟΤΑΜΙ και επισημαίνει ότι «από την πρότασή του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση απουσιάζει η τροποποίηση του άρθρου 16, το οποίο απαγορεύει τη λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ. Τη στιγμή που δεκάδες ιδιωτικά ιδρύματα παρέχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες παιδιά φεύγουν για άλλες χώρες, όταν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να στρουθοκαμηλίζει» .

Επισημαίνει επίσης, ότι το Ποτάμι έχει καταθέσει αναλυτική πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση «που προβλέπει μεταξύ άλλων: Να μην παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών σε χρόνους συντομότερους από εκείνα των πολιτών. Για την άρση της ασυλίας των βουλευτών να αποφασίζει δικαστικό συμβούλιο και όχι τα κόμματα στην Βουλή. Να μην ορίζεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση χωρίς κριτήρια και χωρίς εγγυήσεις αμεροληψίας. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να μη μπορεί να χρησιμοποιείται για την πτώση της κυβέρνησης αλλά να μην ανατρέπονται και οι πολιτειακές ισορροπίες με απευθείας εκλογή του. Οι ιεράρχες να μην καθορίζουν την πολιτική στην Παιδεία και να μη στέκονται εμπόδιο στη διεύρυνση των δικαιωμάτων. Οι νέοι να μπορούν να σπουδάζουν και σε μη κρατικά πανεπιστήμια και να μην αναγκάζονται να ξενιτευτούν για να κάνουν τις σπουδές που θέλουν. Να γίνει δεσμευτική για την εκάστοτε κυβέρνηση η δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού» .

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE