Ανέκδοτος και άγνωστος Καββαδίας σε μία έκδοση ντοκουμέντο

0
Ανέκδοτος και άγνωστος Καββαδίας σε μία έκδοση ντοκουμέντο

Το βιβλίο «Νίκος Καββαδίας: ο αρμενιστής ποιητής» που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος και μελετητής Μιχάλης Γελασάκης, παρουσιάζεται στις 10 Δεκεμβρίου 2018, στο αμπάρι του εμπορικού πλοίου-μουσείου Hellas Liberty, στο λιμάνι του Πειραιά. Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγρα, περιέχει νέα σημαντικά στοιχεία για τον Νίκο Καββαδία, 44 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Ύστερα από πολύχρονη έρευνα του δημοσιογράφου και μελετητή Μιχάλη Γελασάκη, παρουσιάζεται ένας τόμος με ανέκδοτο και αθησαύριστο έργο, άγνωστες συνεντεύξεις του ποιητή, τον ναυτικό του φάκελο, τα καράβια που ταξίδεψε, ανέκδοτη αλληλογραφία, σπάνιες μαρτυρίες, αδημοσίευτες φωτογραφίες, τη σχέση του με τον Γιώργο Σεφέρη και άλλα ευρήματα με επεξηγηματικά κείμενα, υποσημειώσεις, λεζάντες και παραπομπές.

Η έκδοση αυτή επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση και τη μελέτη γύρω από τον «Ιδανικό κι ανάξιο εραστή, των μακρυσμένων θαλασσών και των γαλάζιων πόντων», ο οποίος παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους και πιο διαβασμένους Έλληνες ποιητές.

Ο μυστηριώδης ανθρωπογεωγραφικός κόσμος του Κόλια, όπως τον έλεγαν οι φίλοι, γίνεται ακόμα πιο συναρπαστικός με σταθερό φόντο τις ατελείωτες ώρες μοναξιάς «στην πλάτη της θαλάσσης», όπου μόνη συντροφιά ήταν ο ήχος των μορσικών σημάτων.

«Δεν είναι εύκολο να βρεις νέα στοιχεία για έναν αγαπημένο ποιητή που έχει πολλούς μελετητές και ερευνητές της ζωής και του έργου του. Ξεκινώντας το ψάξιμο δεν ξέρεις τι και αν θα βρεις κάτι που να αξίζει τον κόπο να εκδοθεί. Μάλλον όμως, ισχύει αυτό που λέγεται, ότι τα ωραία πράγματα συνήθως δεν είναι εύκολα. Όπως και να έχει, βασικός μου στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν και διαβάζουν την ποίηση του Νίκου Καββαδία. Προσπάθησα να τεκμηριώσω και να αναδείξω άγνωστες πτυχές του ποιητή, σχετικές τόσο με το ποιητικό του έργο όσο και με την προσωπικότητά του. Η παραφιλολογία γύρω από το όνομα του Καββαδία είναι μεγάλη όπως και η αγάπη του κόσμου. Αν μία τέτοια έκδοση οφείλει να απαντάει σε ερωτήματα, άλλο τόσο οφείλει να θέτει καινούρια. Εύχομαι αυτό το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις αγαπημένες μου εκδόσεις Άγρα του Σταύρου Πετσόπουλου, να προσθέσει ένα μεγάλο παράθυρο στο Καββαδιακό σπίτι. Ένα παράθυρο που να φωτίζει και το σαλόνι και την αποθήκη του σπιτιού. Και τη γέφυρα και το αμπάρι του μεγάλου ατμόπλοιου της ψυχής του. Είμαι τόσο χαρούμενος που εισπράττω τόσο συγκινητικά σχόλια για το βιβλίο, που η παρουσίασή του για μένα θα είναι μια γιορτή», τονίζει στο ert.gr και στην Τζένη Χαραλαμπίδου ο Μιχάλης Γελασάκης.

Στην παρουσίαση του βιβλίου στις 10 Δεκεμβρίου, θα μιλήσουν μελετητές του Νίκου Καββαδία (Γ.Ζεβελάκης, Δ. Καλοκύρης, Γ. Τράπαλης), θα τραγουδήσει ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, θα ακουστούν στίχοι του σε σήματα μορς και θα προβληθεί για πρώτη φορά video στο οποίο μιλάει ο ποιητής. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ποιος είναι ο Μιχάλης Γελασάκης

Ο Μιχάλης Γελασάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1986. Φοίτησε στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του σπούδασε δημοσιογραφία. Διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής του μουσικού περιοδικού Δίφωνο, διευθυντής προγράμματος του ρ/σ Δίφωνο fm και ραδιοφωνικός παραγωγός. Υπήρξε συντάκτης του ένθετου «Βιβλιοθήκη» της Ελευθεροτυπίας, μουσικός επιμελητής του ρ/σ Βήμα fm, αλλά και συνεργάτης στα μουσικά περιοδικά Pop & Rock, Όασις, Μετρονόμος κ.α. Είναι ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης της διαδικτυακής μουσικής εφημερίδας Μusicpaper.gr. Κυρίως ο Χρίστος Θεοδώρου αλλά και άλλοι συνθέτες έχουν μελοποιήσει στίχους του, ενώ έχει γράψει τα κείμενα για τη μουσικοθεατρική παράσταση Μυστικά και το λιμπρέτο για τη διασκευή σε μιούζικαλ του έργου Τα μάγια της πεταλούδας του Λόρκα. Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Αυτό είναι το πρώτο του βιβλίο.


Info

Παρουσίαση του βιβλίου «Νίκος Καββαδίας: Ο αρμενιστής ποιητής»

  • Πότε: 10 Δεκεμβρίου 2018, 20:00
  • Πού: Στο αμπάρι του εμπορικού πλοίου-μουσείου Hellas Liberty, στο λιμάνι του Πειραιά (Πύλη Ε2)

Είσοδος ελεύθερη

 

http://bit.ly/2JXh8SE