Αμερικανικό σχέδιο απόφασης στο ΣΑ του ΟΗΕ ζητά προκήρυξη προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα

0
Αμερικανικό σχέδιο απόφασης στο ΣΑ του ΟΗΕ ζητά προκήρυξη προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα

Στα σύνορα της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα παραμένει ακινητοποιημένο το κονβόι με την αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια, με τον πρόεδρο Μαδούρο να κατηγορεί την Ουάσινγκτον για υποκρισία. Οι ΗΠΑ υπέβαλαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο απόφασης, που καλεί τη Βενεζουέλα να διευκολύνει τη χορήγηση διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας και να δεσμευτεί ότι θα οργανώσει νέες προεδρικές εκλογές, σε ένα κείμενο που συναντά την αντίδραση της Ρωσίας. Εν τω μεταξύ, ένας εν ενεργεία συνταγματάρχης ανακοίνωσε την στήριξή του στον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει περίπου 40 χώρες.

Το σχέδιο απόφασης, αντίγραφο του οποίου περιήλθε χθες Σάββατο στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, εκφράζει «πλήρη υποστήριξη» στην Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, τον «μοναδικό θεσμό που έχει εκλεγεί δημοκρατικά στη Βενεζουέλα».

Υπογραμμίζοντας τη «βαθιά ανησυχία μπροστά στη βία και την καταφυγή στη δυσανάλογη ισχύ από μέρους των μονάδων ασφαλείας της Βενεζουέλας εναντίον ειρηνικών και άοπλων διαδηλωτών», το κείμενο καλεί να αρχίσει «μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες προεδρικές εκλογές» στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Το σχέδιο απόφασης ζητεί επίσης από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Αντόνιο Γκουτέρες, να προσφέρει τις «καλές του υπηρεσίες» για να εξασφαλιστεί πως θα διεξαχθεί μια εκλογική διαδικασία με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Τονίζει ακόμη την ανάγκη να αποφευχθεί η «επιπρόσθετη επιδείνωση» της ανθρωπιστικής κατάστασης και να «διευκολυνθεί η πρόσβαση και η διανομή βοήθειας για όλους όσοι την έχουν ανάγκη» στη χώρα.

Σε αυτό το στάδιο, δεν έχει ακόμη οριστεί από την Ουάσινγκτον καμία ημερομηνία για να τεθεί σε ψηφοφορία αυτό το κείμενο και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη. Μια δεύτερη διπλωματική πηγή προέβλεψε ότι εάν γίνει τέτοια ψηφοφορία, η Ρωσία, που υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο, τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, που καταγγέλλει πως «οι ΗΠΑ αποπειρώνται ένα πραξικόπημα» στη χώρα του, θα ασκήσει το δικαίωμα βέτο που διαθέτει.

Την Παρασκευή η Μόσχα πρότεινε στους 14 εταίρους της ένα «εναλλακτικό» κείμενο σε εκείνο των ΗΠΑ, κατά διπλωματικές πηγές. Το ρωσικό κείμενο δεν περιέχει ουδεμία πρόταση όσον αφορά την «έξοδο από την κρίση», έκρινε ένας διπλωμάτης, ενώ ένας δεύτερος προεξόφλησε πως εάν τεθεί σε ψηφοφορία το συγκεκριμένο σχέδιο απόφασης, που καταγγέλλει την «ανάμιξη» στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας, δεν θα συγκεντρώσει τις απαραίτητες 9 ψήφους ώστε να εγκριθεί, αν υποτεθεί πως δεν θα ασκηθεί βέτο.

Ανθρωπιστική βοήθεια που εστάλη από τις ΗΠΑ έφθασε πρόσφατα στην πόλη Κουκουτά της Κολομβίας, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, αλλά ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να επιτρέψει να μπει στη χώρα του.

Ο αντιπολιτευόμενος Χουάν Γκουαϊδό, που έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας από περίπου 40 χώρες με πρώτες τις ΗΠΑ, δήλωσε την Παρασκευή διατεθειμένος να κάνει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης μιας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης, για να αναγκαστεί ο Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία.

Συνταγματάρχης δηλώνει ότι αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό

Εν τω μεταξύ, ο συνταγματάρχης εν ενεργεία Ρούμπεν Αλμπέρτο Πας Χιμένες, του στρατού ξηράς της Βενεζουέλας, ζητεί στο βίντεο αυτό να επιτραπεί η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας, που έχει μεταφερθεί κατόπιν αιτήματος του Γκουαϊδό στην μεθοριακή πόλη στην Κολομβία Κουκουτά.

«Εμείς που αποτελούμε το 90% των ενόπλων δυνάμεων είμαστε δυσαρεστημένοι, μας χρησιμοποιούν για να τους διατηρήσουμε στην εξουσία», σημειώνει, αναφερόμενος στα κυβερνητικά στελέχη γύρω από τον Μαδούρο.

Πριν από μια εβδομάδα άλλος ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός, ο υποπτέραρχος Φρανσίσκο Γιάνες, της αεροπορίας, ανακοίνωσε και αυτός ότι δεν αναγνωρίζει πλέον τον Μαδούρο ως πρόεδρο.

Στις 21 Ιανουαρίου, δύο ημέρες πριν από την αυτοανακήρυξη του Γκουαϊδό, 27 στρατιωτικοί της Εθνοφρουράς στασίασαν και συνελήφθησαν.

Στρατιωτικοί που είναι πιστοί στον πρόεδρο Μαδούρο αποκλείουν τη διέλευση στη διεθνή γέφυρα Λας Τιεντίτας, που βρίσκεται κοντά στο κέντρο αποθήκευσης βοήθειας που έχει δημιουργηθεί στην Κουκουτά, στην Κολομβία.

Ο Μαδούρο αρνείται τη ξένη βοήθεια, δηλώνοντας ότι αποτελεί το προοίμιο μιας στρατιωτικής επέμβασης που έχει στόχο να επιβάλλει μια αλλαγή καθεστώτος στη Βενεζουέλα.

Ο στρατηγός Πας Χιμένες, ο οποίος είναι στρατιωτικός γιατρός, καλεί, όπως και η αντιπολίτευση, τον στρατό να αντιδράσει, λόγω των σοβαρών ελλείψεων που αντιμετωπίζει σε τρόφιμα και φάρμακα ο πληθυσμός της Βενεζουέλας.

Ποια είναι τα στοιχεία που πραγματικά γνωρίζουμε για τη Βενεζουέλα

Την ίδια ώρα, o Αλφρέδο Σεράνο Μασίγια διευθυντής του Λατινοαμερικανικού Κέντρου Γεωπολιτικής Στρατηγικής (CELAG) σε άρθρο του στην «El Publico» προτείνει πως καλό είναι να υπομνησθούν ορισμένα στοιχεία, που βοηθούν τον αναγνώστη να κρίνει για την ορθότητα των κυρίαρχων επιχειρημάτων που ακούγονται αυτή τη στιγμή.

Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Χουάν Γουαϊδό εξελέγη με ακριβώς τον ίδιον εκλογικό μηχανισμό με τον Μαδούρο.

Περίπου 40 κράτη έχουν αναγνωρίσει τον Γουαϊδό. Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών δεν τον έχει αναγνωρίσει επισήμως ως πρόεδρο. Το έκανε μονομερώς ο γγ της οργάνωσης, αλλά όχι τα κράτη-μέλη ως Σώμα. Ούτε και ο ΟΗΕ έχει αναγνωρίσει τον Γουαϊδό και το έχει ξεκαθαρίσει ο γγ του Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αποσαφήνισε πως ο Οργανισμός θα αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια μόνον εάν το ζητήσει η παρούσα κυβέρνηση. Ο Πάπας απέφυγε να συστοιχισθεί με την πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ. Το ίδιο ισχύει και για χώρες με σημαντικό γεωπολιτικό βάρος, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν, το Μεξικό, η Νότιος Αφρική. Στην ΕΕ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι αποφάσισε να μεταβεί στο Μοντεβιδέο για την έναρξη του διαλόγου στο πλαίσιο της ομάδας διεθνούς διαμεσολάβησης για τη Βενεζουέλα.

Η Βενεζουέλα αποτελεί την όγδοη χώρα στον κόσμο σε ποσότητα αποθεμάτων φυσικού αερίου, η πρώτη σε αποθέματα πετρελαίου. Όσον αφορά την παραγωγή χρυσού, η αξία των αποθεμάτων της ξεπερνά το ΑΕΠ της Χιλής, ή της Δανίας. Σε σίδηρο, η αξία αυτή ξεπερνά το ΑΕΠ του Μεξικού, ή της Ισπανίας. Σε διαμάντια ξεπερνά το ΑΕΠ της Παραγουάης και της Βολιβίας. Και ακόμη περισσότερο, πρόσφατα ανακαλύφθηκε πως διαθέτει μεγάλες ποσότητες τανταλίτη, του ακρογωνιαίου λίθου για την ανάπτυξη της σύγχρονης τεχνολογίας αιχμής-το «ματωμένο ορυκτό» όπως έχει επονομαστεί για τις διενέξεις που έχει προκαλέσει η κατοχή αποθεμάτων του και τα παιγνίδια που παίζονται για τον έλεγχό τους.

Σε όρους ιδιοκτησίας, το 98,5% των επιχειρήσεων στη Βενεζουέλα είναι ιδιωτικές, το 0,5% με μεικτό καθεστώς και μόλις το 1% πλήρως εθνικοποιημένες, ενώ το 80% των μέσων ενημέρωσης είναι ιδιωτικά.

Σύμφωνα με άρθρο των «New York Times», που επικαλείται τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, οι νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν θα κοστίσουν στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας 11 δισ. δολάρια, από απωλεσθέντα έσοδα από το πετρέλαιο. Ποσό που θα πρέπει να προστεθεί στη ζημία που έχουν προκαλέσει οι προηγούμενες αυστηρότατες κυρώσεις στη χώρα από το 2015 και μετά.

Από τις αρχές του 21ου αιώνα, η Βενεζουέλα απομακρύνθηκε από τον εναγκαλισμό της με τις ΗΠΑ, στρεφομένη προς την Κίνα. Η χώρα αντιπροσωπεύει το 40% της οικονομικής διείσδυσης της Κίνας στη Λατινική Αμερική. Επίσης μεταξύ των ενεργών πολιτικο-οικονομικών της συμμαχιών περιλαμβάνονται η Ρωσία και η Τουρκία.

Ο αναλυτής δεν παραλείπει να σημειώσει πως η κάθε ανάλυση χρησιμοποιεί δικές της ερμηνείες, υπενθυμίζει ωστόσο πως αρκετές φορές που οι ΗΠΑ επικαλέσθηκαν την ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια σε κάποιον λαό (από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, ως τη Συρία) τα αποτελέσματα δεν αποδείχθηκαν ευχάριστα και εύχεται η κρίση στη Βενεζουέλα να εκτονωθεί.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, El Publico

http://bit.ly/2JXh8SE