«Η Συμφωνία των Πρεσπών βάζει τέλος στους αλυτρωτισμούς», δήλωσε από την Τρίπολη ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής, Νίκος Παππάς, αναφερόμενος στη «νέα εποχή» που ανοίγεται για τη σχέση των δύο χωρών. «Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης βρίσκεται απέναντι στη Συμφωνία», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας πώς «όσα έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το βέτο ισχύουν». Υψηλοί τόνοι και από τα υπόλοιπα κόμματα, που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με την κύρωση της Συμφωνίας, «η Ελλάδα αναγνωρίζει -για πρώτη φορά- δήθεν μακεδονική εθνότητα και γλώσσα.»
«Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι είναι η Συμφωνία των Πρεσπών αυτή η οποία κάνει τους γείτονές μας να δέχονται ότι δεν έχουν σχέση με την αρχαία ελληνική Μακεδονία, να αλλάζουν το Σύνταγμά τους, να τελειώνουμε από κοινού με τους αλυτρωτισμούς και να περνάμε σε αυτό που παραδοσιακά η ελληνική εξωτερική πολιτική ζητούσε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό», επισημαίνει ο Νίκος Παππάς .
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, τόνισε:
«Σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο θα ονομάζονται Μακεδόνες και ξέρετε ποιο είναι το κακό; Ότι θα ονομάζονται Μακεδόνες με την υπογραφή μας.»
«Τα αλυτρωτικά παραμένουν. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μία πράξη που δεν βοηθάει τον λαό των Σκοπίων (…) γιατί ενδυναμώνει έναν επιθετικό ιμπεριαλιστικό οργανισμό», τόνισε στην ΕΡΤ ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος.
Την πεποίθηση ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλάζει ριζικά ο ρόλος της Ελλάδας, εξέφρασε σε συνέντευξή του στη Νέα Σελίδα, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
‘Οπως επεσήμανε στη «Νέα Σελίδα», «είναι προφανής η ενίσχυση της χώρας στις διεθνείς εξελίξεις και ιδιαίτερα στην Ε.Ε. (…) Επιπλέον, είναι σαφές ότι ενισχύονται οι προοπτικές για τους ενεργειακούς και εμπορικούς δρόμους, όπως και για τις οικονομικές συνέργειες των χωρών της Βαλκανικής, με σημαντικό ρόλο για την Ελλάδα.»
Και ενώ οι διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, επανέλαβε τη στήριξή του στη Συμφωνία των Πρεσπών και χαρακτήρισε ανεξήγητη της στάση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής.
Την ίδια στιγμή, ο Πάνος Καμμένος, με ένα ακόμα τουίτ, στρέφεται εναντίον του Πρόεδρου της Δημοκρατίας για την υπογραφή του στην Συμφωνία των Πρεσπών.
‘Οπως τονίζει, «για πρώτη φορά Αρχηγός κράτους δέχεται να υπογράψει διμερή συμφωνία που ο ομόλογος του έχει αρνηθεί να υπογράψει και να νομιμοποιήσει. Κρίμα κ. πρόεδρε…..το περίμενα.»
Μιλώντας στον Σκάι ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, σχολιάζει πως «είναι κακή μοίρα για την Ελλάδα που κυβέρνησαν οι αριστεροί» και επισημαίνει ότι «με νέο δημοψήφισμα ξεπλένεται η προδοσία.»
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ /ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη
http://bit.ly/2JXh8SE