«Είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα της παραβατικότητας των εργασιακών δικαιωμάτων στο τραπεζικό κλάδο. Για εμάς δεν υπάρχουν άβατα, ασυλίες και περιοχές εργοδοτικής ασυδοσίας και αυτό δεν αφορά μόνο την παραβατικότητα στις μικρές επιχειρήσεις, αλλά κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις τράπεζες». Αυτό δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνική Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελλή σχετικά με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Τράπεζα Πειραιώς.
Όπως ανέφερε ο κ. Δελλής, αιτία των αντιδράσεων των εργαζομένων είναι η φημολογούμενη απόσχιση του τμήματος για τα «κόκκινα δάνεια» της Τράπεζας Πειραιώς, που θα έχει ως αποτέλεσμα τις μαζικές απολύσεις των εργαζομένων από τα υποκαταστήματα και τις θυγατρικές της.
«Η καμπάνα δεν χτυπά μόνο για τους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς. Ξεκίνησε ο νέος γύρος υλοποίησης των αναδιαρθρώσεων των τραπεζών και αυτό σημαίνει νέες απολύσεις. Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς δημιουργεί κλίμα τρομοκρατίας στους εργαζόμενους, τους οποίους ενημέρωσε ότι εφεξής δεν θα επιτρέπεται σε ώρα εργασίας η συνδικαλιστική ενημέρωση», σημείωσε.
Η υπουργός Εργασίας επικαλέστηκε σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και στους συστηματικούς ελέγχους που γίνονται για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας, τονίζοντας ότι «οι κανόνες που θέσαμε για τα ωράρια και τις υπερωρίες, καθώς και οι ρυθμίσεις για τις εργολαβίες στοχεύουν στην παραβατικότητα κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις και στις τράπεζες». «Ειδικά στο ζήτημα των τραπεζών οι ρυθμίσεις για το ωράριο και τις υπερωρίες απαντούν σε ένα χρόνιο πρόβλημα στις εργασιακές σχέσεις του κλάδου» επισήμανε και πρόσθεσε: «Το μεγαλύτερο πρόστιμο που επιβλήθηκε ποτέ, ύψους 1.635.000 ευρώ, ήταν το 2017 στην Τράπεζα Πειραιώς γιατί βρέθηκαν 109 εργαζόμενοι σε αδήλωτη υπερωριακή απασχόληση».
Έμφαση έδωσε η κ. Αχτσιόγλου και στους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι «από το 2015 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 1.680 ελέγχους σε τραπεζικά καταστήματα και έχει επιβάλει πρόστιμα που ξεπερνούν τα 4.000.000 ευρώ». «Το 2018 επιβλήθηκε διακοπή λειτουργίας ενός καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς διάρκειας τριών ημερών, ενώ αυτές τις μέρες το ΣΕΠΕ κέρδισε δικαστικά αίτηση ακύρωσης που είχε υποβάλει άλλη συστημική τράπεζα εναντίον απόφασης κλεισίματος κεντρικού της καταστήματος για τρεις ημέρες» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Δελλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μάλλον χαϊδεύει την εργοδοσία, η οποία εκμεταλλεύεται τη νομοθεσία που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση». «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση των τραπεζών, που η κυβέρνησή σας δεσμεύτηκε γραπτώς στους θεσμούς με το τρίτο μνημόνιο. Και έτσι οι τραπεζίτες βρίσκουν την ευκαιρία να πετάξουν χιλιάδες εργαζόμενους στον δρόμο με την πρόσκαιρη μεταφορά τους σε «Fun» που θα διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια. Η Τράπεζα Πειραιώς το ξεκινά πρώτη και το καλλιεργεί το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης στους χώρους δουλειάς και αυτό αφορά 10.000 τραπεζοϋπάλληλους και δεν είναι άσχετο με τους πλειστηριασμούς που επίκεινται», υποστήριξε.
«Από τη διοίκηση της Τράπεζας, η πληροφορία που έχω είναι ότι δεν έχουν τέτοιο πλάνο. Εμείς, σε κάθε περίπτωση, το παρακολουθούμε και θα κάνουμε όσα πρέπει να κάνουμε», ανταπάντησε η κ. υπουργός Εργασίας.
Σχολιάζοντας το θέμα των πλειστηριασμών, η κ. Αχτσιόγλου αντέτεινε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης θα παρουσιάσουν σύντομα ένα συνολικό πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών, ακριβώς ίδιο με αυτό που ίσχυε και πριν και αφορούσε και γενναίο κούρεμα και διευκολύνσεις στις δόσεις και στα κριτήρια, στο οποίο θα προστεθεί πλέον και η επιδότηση ενοικίου από τον προϋπολογισμό του κράτους με ένα κονδύλι ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη, σχετικά με τα προβλήματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε: «Σήμερα αποστέλλονται στις επιχειρήσεις «Ζούρα» οι Πράξεις Επιβολής Εισφορών και μέσα σε διάστημα 30 ημερών όλοι οι εργαζόμενοι θα δουν την ασφαλιστική τους κάλυψη να αποκαθίσταται. Όλοι οι εργαζόμενοι θα καλυφθούν ασφαλιστικά, αναδρομικά, για όλο το χρονικό διάστημα που εργάζονταν και δεν καταβάλλονταν τα ένσημα από τον εργοδότη. Στους εργαζόμενους θα καταλογιστούν τα ένσημά τους από τη στιγμή που ο εργοδότης σταμάτησε να υποβάλει Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ). Ο χρόνος αυτός θα λογιστεί ως συντάξιμος και θα ανακτήσουν πλήρως τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Θα μπορούν, επίσης, να λάβουν το επίδομα επίσχεσης εργασίας και να αιτηθούν να τους χορηγηθεί και έκτακτο επίδομα ενίσχυσης από τον ΟΑΕΔ».
Από την πλευρά του, ο κ. Κατσώτης έκανε λόγο για «μαφιόζικες και τραμπουκικές συμπεριφορές της εργοδοσίας της επιχείρησης», η οποία, όπως είπε, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, παραβιάζει όλα τα εργασιακά δικαιώματα, ενώ αρνείται εδώ και τρεις μήνες να πληρώσει τα δεδουλευμένα των μελών του συνδικαλιστικού σωματείου.
Ακόμη, ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για εργασιακή ζούγκλα, για υπερωρίες που δεν πληρώνονται, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα που καταργούνται και κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «έχει ευθύνες γιατί κλείνει τα μάτια μπροστά σε όλα αυτά.»
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://bit.ly/2JXh8SE