Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας-51% της χώρας είναι καλυμμένο από χιόνι (video)

0
Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας-51% της χώρας είναι καλυμμένο από χιόνι (video)

Πολύ ισχυρός παγετός σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής των Θεοφανείων στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, με τις θερμοκρασίες στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά να καταγράφουν διψήφιο αρνητικό αριθμό, θυμίζοντας πολικές περιοχές, με την χαμηλότερη θερμοκρασία στην Πτολεμαΐδα -19.1 βαθμούς.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένουν περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας. Στα λευκά έχει ντυθεί από χθες η νύφη του Θερμαϊκού ενώ αλπικό είναι το τοπίο και στο οροπέδιο του Λασιθίου.

Η κακοκαιρία «Σοφία», δημιούργησε αρκετά προβλήματα σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, με ισχυρές βροχές, πυκνές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους. Παρόλα αυτά, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά ψυχρών αέριων μαζών με αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τα τοπικά φαινόμενα την Κυριακή, αλλά και την έλευση του νέου κύματος κακοκαιρίας «Τηλέμαχος», από τη Δευτέρα 07/01/2019.

Λόγω του χιονιού και του παγετού, αναγκαίες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της χώρας, σύμφωνα με την ενημέρωση της Αστυνομίας.

Σε συνθήκες παγετού ο αγιασμός των υδάτων στην Δυτική Μακεδονία

Στην Καστοριά ο καθαγιασμός των υδάτων πραγματοποιήθηκε παρουσία του Μητροπολίτη Καστοριάς Σεραφείμ. Παρ’ότι το κρύο ήταν τσουχτερό με το θερμόμετρο να είναι στους -5 βαθμούς κελσίου πέντε νεαροί έπεσαν στα παγωμένα νερά της λίμνης για να πιάσουν το σταυρό.

Στην Κοζάνη ο αγιασμός των υδάτων έγινε στον προβλήτα του οικισμού Νεράιδας στην λίμνη Πολυφύτου. Ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος έριξε το σταυρό ενώ πέντε αγόρια και μια κοπέλα έπεσαν στο νερό για τον πιάσουν.

Στην Φλώρινα χρειάστηκε τα συνεργεία του δήμου να σπάσουν τον πάγο πού είχε δημιουργηθεί στον ποταμό Σακουλέβα προκειμένου να τελεστή το μυστήριο. Ο σταυρός έπεσε στα νερά του ποταμού από τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Νικηφόρο Μανάδη ενώ δέκα Ρομά από τον συνοικισμό Νεοφώτιστων Φλώρινας βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν το Σταυρό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά την διάρκεια της νύκτας η Φλώρινα κατέγραψε την χαμηλότερη θερμοκρασία με το θερμόμετρο να αγγίζει τους -21 βαθμούς κελσίου.

Πηγή:ΕΡΤ

http://bit.ly/2JXh8SE