Έρευνα: Πηγές «κρυφής» ρύπανσης το μαγείρεμα και η καθαριότητα του σπιτιού

0
Έρευνα: Πηγές «κρυφής» ρύπανσης το μαγείρεμα και η καθαριότητα του σπιτιού

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πιο ολοκληρωμένης, μέχρι σήμερα, μελέτης για την εσωτερική ρύπανση από τις καθημερινές οικιακές δουλειές μέσα σε ένα σπίτι, η «φασίνα» και το μαγείρεμα δημιουργούν σημαντική χημική ρύπανση, καθώς αυξάνουν τα επίπεδα πτητικών ουσιών και μικροσωματιδίων εντός του σπιτιού.

Τα μικροσκοπικά σωματίδια ΡΜ2,5 (με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα ή εκατομμυριοστά του μέτρου) διεισδύουν στους πνεύμονες και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει παθήσεις των πνευμόνων, καρδιοπάθειες, να έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση διαφόρων οργάνων (εγκεφάλου, ήπατος κ.α.), ή ακόμα και να οδηγήσει στην επιδείνωση των ψυχικών διαταραχών ενός ανθρώπου.

Αμερικάνοι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Μαρίνα Βανς, χρησιμοποίησαν εξελιγμένους αισθητήρες και κάμερες για να αναλύσουν την ποιότητα του αέρα σε ένα σπίτι για διάστημα ενός μηνός. Από τα αποτελέσματα της έρευνας φάνηκε ότι, όταν κανείς μαγειρεύει ή κάνει γενική καθαριότητα, το σπίτι πρέπει να αερίζονται καλά (ανοιχτά παράθυρα και μπαλκονόπορτες), επειδή ακόμη και oι απλές δουλειές (όπως το βράσιμο του νερού) μπορεί να αυξήσουν τα επιβλαβή σωματίδια για την υγεία μας.

Ακόμα, οι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιεί κανείς συχνά τον απορροφητήρα. Να προτιμάται επίσης η χρήση της ηλεκτρικής κουζίνας για το ψήσιμο και το μαγείρεμα (καθώς η απουσία φλόγας εξασφαλίζει λιγότερη ρύπανση). Η επικεφαλής της έρευνας εξηγεί σχετικά: «Αρκεί να φτιάξει κανείς ένα τοστ για να αυξηθούν τα επίπεδα των σωματιδίων πολύ περισσότερο του αναμενομένου».

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το επίπεδο των σωματιδίων ΡΜ2,5 δεν πρέπει να ξεπερνά τα δέκα μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Ωστόσο, από τις μετρήσεις των ερευνητών προκύπτει ότι, το ψήσιμο ενός τοστ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των σωματιδίων αυτών σε 30 μικρογραμμάρια/κυβικό μέτρο.

Σημαντική είναι επίσης η διαπίστωση των ειδικών ότι, το ψήσιμο κρέατος και λαχανικών σε κουζίνα με αέριο μπορεί να απελευθερώσει τόσα πολλά σωματίδια, ώστε ο αέρας του σπιτιού να γίνει πιο επιβαρυμένος και από το Δελχί (την έκτη πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο) ή να είναι 13 φορές μεγαλύτερος από ό,τι ο αέρας στο κέντρο του Λονδίνου. Τα στοιχεία από τη νέα μελέτη δείχνουν επίσης ότι, το κανονικό μαγείρεμα του φαγητού μπορεί να οδηγεί επίσης σε αύξηση των σωματιδίων σε ποσοστό πάνω από 200 μικρογραμμάρια για τουλάχιστον μια ώρα (έναντι 143 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα κατά μέσο όρο στο Δελχί και 15 μικρογραμμαρίων στο κεντρικό Λονδίνο). Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η κατακόρυφη αύξηση της εσωτερικής ρύπανσης μετά από το μαγείρεμα διαρκεί περίπου μια ώρα.

Τα σωματίδια που μπορούν να βλάψουν την υγεία μας προέρχονται από τη φλόγα του αερίου, την αιθάλη του ψητού, τα ζωικά λίπη, τα μαγειρικά έλαια, τα μαγειρικά σκεύη, ενώ «ποτίζουν» ακόμη το δέρμα και τα ρούχα αυτού που μαγειρεύει. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, όταν κάποιος μαγειρεύει, τα επίπεδα σωματιδιακής ρύπανσης μέσα στο σπίτι μπορούν να αυξηθούν κατά 30 φορές σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα στον αέρα εκτός σπιτιού.

Η νέα μελέτη οδήγησε ακόμα τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι, πολλά από τα αερολύματα, που προέρχονται από προϊόντα όπως τα σαμπουάν, τα αρώματα, τα απορρυπαντικά (που χρησιμοποιούμε για την καθαριότητα και την προσωπική υγιεινή) τελικά δραπετεύουν από τον κλειστό χώρο και καταλήγουν στο περιβάλλον, όπου συμβάλλουν στη ρύπανση της ατμόσφαιρας και μάλιστα περισσότερο από ό,τι τα οχήματα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές καθιστούν σαφές ότι δεν μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια το πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η προσωρινή αύξηση των μικροσωματιδίων μέσα στο σπίτι (κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ή της καθαριότητας), η οποία διαρκεί περίπου όσο κρατά το μαγείρεμα ή η «φασίνα», σε αντίθεση με την εξωτερική-μονιμότερη ρύπανση του αέρα στις πόλεις.

Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης ανακοινώθηκαν από τος ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS) στην Ουάσιγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE