Έρευνα: Βρέθηκε το αρχαιότερο υγρό αίμα σε άλογο ηλικίας 42.000 ετών

0
Έρευνα: Βρέθηκε το αρχαιότερο υγρό αίμα σε άλογο ηλικίας 42.000 ετών

Ένα άλογο της εποχής των πάγων, ηλικίας 42.000 ετών, βρέθηκε στους πάγους της Σιβηρίας από Ρώσους και Νοτιοκορεάτες επιστήμονες. Στο εσωτερικό του ζώου, η ομάδα των επιστημόνων βρήκε υγρό αίμα, το αρχαιότερο μέχρι σήμερα.

Από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι το άλογο, που εντοπίστηκε πριν από έναν χρόνο στον κρατήρα Μπαταγκάικα της ανατολικής Σιβηρίας, έζησε μόνο δύο μήνες, προτού βουλιάξει και πνιγεί μέσα σε λάσπη, η οποία πάγωσε δημιουργώντας τις συνθήκες ώστε το ζώο (και το αίμα στο εσωτερικό του) να διατηρηθεί στο πέρασμα των χρόνων.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ανακαλύπτεται ζώο της εποχής των πάγων με υγρό αίμα. Το 2018 η ίδια επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Σεμιόν Γκριγκόριεφ, υπεύθυνο του Μουσείου Μαμούθ του Βορειο-Ανατολικού Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου στο Γιακούτσκ της Σιβηρίας, είχε εξάγει υγρό αίμα από αγγεία της καρδιάς ενός μαμούθ ηλικίας 32.000 ετών.

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, το αίμα του νεαρού αλόγου είναι κατά περίπου 10.000 έτη παλαιότερο από εκείνο του μαμούθ. Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι, οι ερευνητές μπόρεσαν να εξάγουν και ούρα από την ουροδόχο κύστη του αλόγου και ελπίζουν πως θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα σωματικά υγρά των δύο αρχαίων ζώων προκειμένου να τα κλωνοποιήσουν. Το εγχείρημά τους πάντως είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να επιτευχθεί δεδομένου ότι τα ερυθροκύτταρα του αίματος -αντίθετα με τα κύτταρα των μυών και των εσωτερικών οργάνων- δεν περιέχουν πυρήνα με DNA.

Στην περίπτωση που καταφέρουν να κάνουν το επόμενο βήμα, οι ερευνητές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ένα σύγχρονο άλογο (ως παρένθετη μητέρα) με τη βοήθεια του οποίου το αρχαίο ζώο θα έρθει στη ζωή. Αντίστοιχα, με την εφαρμογή της ίδιας μεθόδου, ένας θηλυκός ελέφαντας θα μπορούσε βοηθήσει ώστε να έρθει στον κόσμο ένα μαμούθ, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Semyon Grigoryev

http://bit.ly/2JXh8SE