Έρευνα: Έως και τρεις μήνες μετά το έμφραγμα, αυξημένος ο κίνδυνος για εγκεφαλικό

0
Έρευνα: Έως και τρεις μήνες μετά το έμφραγμα, αυξημένος ο κίνδυνος για εγκεφαλικό
έως και τρεις μήνες μετά το έμφρ 2018
Έρευνα: Έως και τρεις μήνες μετά το έμφραγμα, αυξημένος ο κίνδυνος για εγκεφαλικό

Ο κίνδυνος να πάθουν και εγκεφαλικό οι ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα παραμένει αυξημένος για το χρονικό διάστημα τριών μηνών (μετά το έμφραγμα) σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας αμερικανικής έρευνας.

Το διάστημα τον τριών μηνών είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που, μέχρι πρόσφατα, υπολόγιζαν οι επιστήμονες.  «Ένα έμφραγμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό έως για τρεις μήνες μετά. Αυτό είναι σημαντικό νέο, επειδή έως τώρα πιστεύαμε ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος μόνο για ένα μήνα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Αλεξάντερ Μέρκλερ, επίκουρος καθηγητής νευρολογίας του Ιατρικού Κολλεγίου Weill Cornell της Νέας Υόρκης.

Στο πλαίσιο της νέας έρευνας –η οποία παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Νευρολογικής Ένωσης στην Ατλάντα– αναλύθηκαν στοιχεία για περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια ασθενείς, εκ των οποίων πάνω από 46.000 είχαν νοσηλευθεί για έμφραγμα και 80.000 για εγκεφαλικό.

Από τη μελέτη προέκυψε ότι, ο κίνδυνος εγκεφαλικού είναι μεγαλύτερος τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες που προηγουμένως έχουν υποστεί έμφραγμα. Επισημαίνεται μάλιστα ότι, ο κίνδυνος εγκεφαλικού είναι μεγαλύτερος κατά τον πρώτο μήνα μετά το έμφραγμα. Ωστόσο, παραμένει αυξημένος για πέντε έως 12 εβδομάδες, προτού επιστρέψει στα «φυσιολογικά» επίπεδα κινδύνου προ του εμφράγματος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μετά από ένα έμφραγμα οι ασθενείς παίρνουν αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα ή ασπιρίνη, όμως, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας, μετά τα νέα ερευνητικά συμπεράσματα ίσως θεωρηθεί αναγκαία η χορήγηση άλλων αντιπηκτικών φαρμάκων για την αποτροπή μιας εγκεφαλικής θρόμβωσης.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σε θέση να απαντήσουν με ακρίβεια στο γιατί το εγκεφαλικό είναι ακόμα πιο πιθανό μετά από ένα έμφραγμα. Όπως εκτιμούν πάντως, το πιθανότερο είναι πως  η βλάβη στην καρδιά προκαλεί θρόμβους που «φτάνουν» ως τον εγκέφαλο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE