«Έντονες αλλά εποικοδομητικές» οι συνομιλίες Μέι-Γιούνκερ

0
2019 147
2019 147

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία του Brexit, επανέλαβε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, κατά τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

«Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν με πνεύμα συνεργασίας για την επίτευξη μίας συντεταγμένης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, προσθέτοντας ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ είναι έτοιμο να επεξεργασθεί περισσότερο τη συνοδευτική πολιτική διακήρυξη για τις νέες σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.

Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι η Μέι παρουσίασε διάφορες εναλλακτικές προτάσεις για να ανταποκριθεί στις ανησυχίες του βρετανικού κοινοβουλίου για το ιρλανδικό backstop και ότι οι δύο τους συμφώνησαν ότι οι ομάδες τους θα εργασθούν από κοινού για το «αν μπορεί να βρεθεί μία διέξοδος».

Οι Γιούνκερ και Μέι θα συναντηθούν και πάλι πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου, διευκρίνισε ο Σχοινάς, ενώ οι διαπραγματευτές Μισέλ Μπαρνιέ, για την Ένωση, και Στίβεν Μπάρκλεϊ, για το Ηνωμένο Βασίλειο, θα συναντηθούν τη Δευτέρα.

Επιστολή Κόρμπιν στη Μέι με όρους «διευκόλυνσης»

Επιστολή προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό απέστειλε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, στην οποία παρουσιάζει πέντε αιτήματα για το Brexit, με νομικά δεσμευτική ισχύ, που, όπως ισχυρίζεται, εάν εφαρμόσει η κυβέρνηση, θα ενώσουν τη χώρα και θα λάβει την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην συμφωνία αποχώρησης.

Όπως σχολιάστηκε σε δημοσιεύματα, η παρέμβαση του Κόρμπιν, μία εβδομάδα μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τη Μέι, μπορεί να απογοητεύσει κάποιους από τους βουλευτές του που ήλπιζαν ότι θα κερδίσουν την υποστήριξη για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται κάτι τέτοιο στην επιστολή.

Επιπλέον, έρχεται λίγο πριν η Ντάουνινγκ Στριτ δημοσιεύσει τη νομοθεσία που ενισχύει τα εργατικά δικαιώματα, προσπαθώντας με την υποχώρηση αυτή να κερδίσει την υποστήριξη των Εργατικών στην συμφωνία για το Brexit.

Τα αιτήματα που θέτει ο Τζ. Κόρμπιν αφορούν: μία μόνιμη τελωνειακή ένωση ανάμεσα στο Ηνωμέντο Βασίλειο και την ΕΕ, στην οποία η Βρετανία θα έχει λόγο σε μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες, στενή ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και την προστασία των εργαζομένων στην αγορά εργασίας, συνεχή συμμετοχή σε ευρωπαϊκές υπηρεσίες και χρηματοδοτικά προγράμματα, συνεχή συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης.

Ο Κόρμπιν επισημαίνει στην επιστολή του ότι οι συγκεκριμένες προτεραιότητες θα πρέπει να ενσωματωθούν στην πολιτική διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ και να κατοχυρωθούν στη βρετανική νομοθεσία, έτσι ώστε κάποιος μελλοντικός ηγέτης των Συντηρητικών να μην μπορεί να τα αλλάξει μετά το Brexit. Επισημαίνει, εξάλλου, ότι οι αλλαγές στο backstop δεν αρκούν για να κερδίσει την υποστήριξη του κόμματός του.

Στην επιστολή δεν περιλαμβάνεται η προϋπόθεση που έθετε ο σκιώδης υπουργός για το Brexit Κέιρ Στάρμερ ότι η συμφωνία αποχώρησης θα πρέπει να αποδίδει «ακριβώς τα ίδια οφέλη» με αυτά ενός μέλους στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση, ενώ εστιάζεται μόνο στην πολιτική διακήρυξη και όχι στην συμφωνία αποχώρησης, στην οποία περιλαμβάνεται το backstop και το σχέδιο του διαζυγίου.

Σχετική είδησηBrexit: Συνάντηση Μέι-Γιούνκερ στις Βρυξέλλες (video)

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE