Έκκληση Τ. Μει στους Βρετανούς: Σώστε το Brexit – Σύνοδος της ΕΕ στις Βρυξέλλες

0
Έκκληση Τ. Μει στους Βρετανούς: Σώστε το Brexit – Σύνοδος της ΕΕ στις Βρυξέλλες
τ μει στους βρετανούς σώστε το 2018
Έκκληση Τ. Μει στους Βρετανούς: Σώστε το Brexit – Σύνοδος της ΕΕ στις Βρυξέλλες

Αίσιο τέλος αναμένεται να έχει η σημερινή έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το Brexit. Με ανοιχτή της επιστολή προς τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου η Τερέζα Μέι απηύθυνε δραματική έκκληση να στηρίξουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην επιστολή της η Μέι δηλώνει ότι θα διεξάγει μια εκστρατεία «ψυχή τε και σώματι» για να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία της για Brexit.

«Θα είναι μια συμφωνία που είναι προς το εθνικό μας συμφέρον – μια που αποφέρει αποτελέσματα για όλη μας τη χώρα και όλους μας τους πολίτες, είτε ψηφίσατε υπέρ της παραμονής (Remain) είτε υπέρ της αποχώρησης (Leave)», είπε.

Κυριακάτικες εφημερίδες της Βρετανίας αναφέρουν ότι διαφορετικές παρατάξεις στο κόμμα της πρωθυπουργού ετοιμάζουν εναλλακτικά σχέδια Brexit για να κρατήσουν την Βρετανία πιο κοντά στην ΕΕ, στην περίπτωση που η συμφωνία της Μέι αποτύχει, όπως οι περισσότεροι αναμένουν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε ότι θα συστήσει την έγκριση του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βρετανία, και συγκεκριμένα τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου και τη διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών, καθώς ξεπεράστηκε το θέμα του Γιβραλτάρ και του επαπειλούμενου βέτο από την Ισπανία, με τις εγγυήσεις που έλαβε η Μαδρίτη από το Λονδίνο.

Την ίδια ώρα, με ανοιχτή επιστολή της η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες της χώρας της να στηρίξουν τη συμφωνία για το Brexit, αν και αυτή η προοπτική αυτή φαντάζει ολοένα και πιο απίθανη, με δεδομένη την αντίθεση βουλευτών από το Συντηρητικό Κόμμα της και του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο την στηρίζει.

Σημειώνεται ότι στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να μετάσχει στη σύνοδο κορυφής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα πέτυχε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία η πλήρης προστασία των υφιστάμενων γεωγραφικών ενδείξεων και διεκδικεί, τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο προστασίας και στη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση.

Πέτυχε, επίσης, η συνεργασία της ΕΕ με τη Βρετανία στην άμυνα και την ασφάλεια να εγγυάται την αυτονομία της ΕΕ στη λήψη αποφάσεων και να μην δημιουργεί προηγούμενο για οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ακόμα, ότι σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, η χώρα μας τήρησε απαρέγκλιτα την αρχή της αλληλεγγύης προς την Ιρλανδία και την Ισπανία για τη μη εγκατάσταση ευρωπαϊκών συνόρων στην Ιρλανδία και για το Γιβραλτάρ αντίστοιχα.

http://bit.ly/2JXh8SE