Η Τουρκία θα εξαπολύσει επίθεση στη βόρεια Συρία αν η προβλεπόμενη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων καθυστερήσει, προειδοποίησε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε πως η Γαλλία θα αποσυρθεί στρατιωτικά από τη Συρία όταν εξευρεθεί μια «πολιτική λύση».
«Αν (η αποχώρηση) καθυστερήσει με γελοίες δικαιολογίες, που δεν αντανακλούν την πραγματικότητα, του τύπου ‘οι Τούρκοι θα σφαγιάσουν τους Κούρδους’, τότε θα εφαρμόσουμε την απόφασή μας», να ξεκινήσουμε μια επιχείρηση στη βόρεια Συρία, δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο δίκτυο NTV.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε τη δήλωση αυτή μετά τα σχόλια του Αμερικανού ομολόγου του Μάικ Πομπέο στις 3 Ιανουαρίου ότι η Ουάσιγκτον θέλει να βεβαιωθεί ότι «οι Τούρκοι δεν θα σφαγιάσουν τους Κούρδους» στη Συρία έπειτα από μια αμερικανική αποχώρηση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο την αποχώρηση των περίπου 2.000 Αμερικανών στρατιωτικών που βρίσκονται στη Συρία, αιφνιδιάζοντας τους συμμάχους της Ουάσιγκτον, από τις κουρδικές πολιτοφυλακές στο πεδίο της μάχης έως τα άλλα μέλη του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Η αιφνίδια ανακοίνωση της αμερικανικής αποχώρησης και η ασάφεια όσον αφορά τις λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμά της ώθησαν την Τουρκία να αναβάλει επίθεση που φαινόταν έτοιμη να εξαπολύσει στα μέσα Δεκεμβρίου στη βόρεια Συρία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).
Η πολιτοφυλακή αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο βαθιών διαφωνιών μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας. Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού είναι εταίροι της Ουάσιγκτον στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, αλλά η Άγκυρα τούς θεωρεί τρομοκράτες λόγω των δεσμών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον ο οποίος μετέβη την Τρίτη στην Άγκυρα για να συζητήσει για την προβλεπόμενη αμερικανική αποχώρηση από τη Συρία, επιπλήχθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επειδή υπερασπίστηκε αυτήν την κουρδική πολιτοφυλακή.
«Η Τουρκία θα πολεμήσει τις YPG, είτε οι ΗΠΑ αποχωρήσουν είτε όχι», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.
Η Τουρκία έχει δεσμευτεί να εξαλείψει ό,τι έχει απομείνει από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία μετά την αμερικανική αποχώρηση, αλλά ειδικοί αμφιβάλλουν για τις ικανότητές της να φέρει εις πέρας αυτήν την μάχη χωρίς την πλήρη συνεργασία της Ρωσίας, συμμάχου των συριακών αρχών και σημαντικό παράγοντα στην σύγκρουση στη Συρία.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε πως η Γαλλία θα αποσυρθεί στρατιωτικά από τη Συρία όταν εξευρεθεί μια «πολιτική λύση».
Γαλλία: Αποχώρηση μετά την εξεύρεση πολιτικής λύσης
«Είμαστε παρόντες στο Ιράκ, έχουμε μια πολύ μετριοπαθή παρουσία στη Συρία συνοδεύοντας τους Αμερικανούς», είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNEWS. Σπανίως οι γαλλικές αρχές παραδέχονται την παρουσία γαλλικών ειδικών δυνάμεων στη Συρία.
«Προφανώς αν υπάρξει μια πολιτική επίλυση θα αποσυρθούμε», πρόσθεσε χωρίς να δίνει άλλες διευκρινίσεις.
Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προφανή «αλλαγή κατεύθυνσης» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος, αφού ανακοίνωσε με εντυπωσιακό τρόπο τον Δεκέμβριο την αποχώρηση 2.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία, στη συνέχεια δήλωσε πως η αποχώρηση αυτή θα γίνει με τον «αρμόζοντα ρυθμό».
«Σήμερα ανακοινώνει πως η αποχώρηση θα γίνει με πιο αργό τρόπο (…) χωρίς αμφιβολία χάρη στις διάφορες πιέσεις που είχε, περιλαμβανομένης και αυτής από τη Γαλλία. Ο πρόεδρος Μακρόν συνομίλησε μαζί του πολλές φορές και φαίνεται πως υπήρξε μια αλλαγή κατεύθυνσης την οποία θεωρώ θετική», δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν.
Η Γαλλία κινητοποιεί 1.200 στρατιωτικούς στον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών μέσω αεροπορικών επιχειρήσεων (5 έως 10% των αεροπορικών πληγμάτων), πυροβολικού, ειδικών δυνάμεων στη Συρία και εκπαίδευσης του ιρακινού στρατού.
Φαίνεται ωστόσο πολύ δύσκολο να ξεριζώσει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) επί του εδάφους χωρίς τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες από μόνες τους εξαπολύουν σχεδόν το 90% των πληγμάτων εναντίον του ΙΚ, παραδέχεται η γαλλική κυβέρνηση.
Ο υπουργός επέμεινε εξάλλου στην ανάγκη να διασφαλιστεί «σε διεθνές επίπεδο η διατήρηση της ασφάλειας των Κούρδων» της Συρίας, «των καλύτερων συμμάχων μας» στη μάχη κατά του ΙΚ στο Λεβάντε και οι οποίοι θα αντιμετώπιζαν ευθεία απειλή από μια αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.
Η Γαλλία ανησυχεί επίσης για την τύχη των ευρωπαίων τζιχαντιστών, κυρίως των Γάλλων, που κρατούνται από τους Κούρδους στη βορειοανατολική Συρία και οι οποίοι επιθυμεί να δικαστούν επί τόπου.
Οι Κούρδοι της Συρίας έχουν ήδη προειδοποιήσει πως δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα παραμείνουν υπό κράτηση και ότι θα δικαστούν, αν αποτελέσουν στόχο τουρκικής επίθεσης. Η Δαμασκός θα ήθελε επίσης την ανάκτηση του ελέγχου των περιοχών που τελούν υπό κουρδική διοίκηση αν οι Αμερικανοί αποσυρθούν.
«Στη βορειοανατολική Συρία, εξακολουθούμε να είμαστε σε πόλεμο, ακόμη κι αν ο πρόεδρος Τραμπ ανακοινώνει πως οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποσυρθούν σταδιακά, και εκεί θα πρέπει επίσης να σκεφθούμε με ηρεμία τις λύσεις προκειμένου τα άτομα αυτά να δικαστούν», είπε ο Λεντριάν χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://bit.ly/2JXh8SE