Όταν η Τέχνη συναντά το θαύμα της Γέννας

0
Όταν η Τέχνη συναντά το θαύμα της Γέννας
η τέχνη συναντά το θαύμα της γέννα
Όταν η Τέχνη συναντά το θαύμα της Γέννας

Η ιερή στιγμή του ερχομού ενός ανθρώπου στον κόσμο ενέπνευσε τη Θέμιδα Στυλιανοπούλου, που με τη διπλή ιδιότητα της φωτογράφου και της βοηθού μητρότητας, μας ανοίγει ένα παράθυρο στη «στιγμή που καθηλώνει τις καρδιές και τον φακό και αντηχεί για πάντα». 

Η φωτογραφική έκθεση traveller. θα ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό στην γκαλερί –ισμός στην Αθήνα από τις 12 έως τις 19 Μαΐου, στα πλαίσια της Διεθνούς Εβδομάδας Σεβασμού στη Γέννα, με τη στήριξη του ENCA Hellas.

Ο τίτλος της έκθεσης traveller. εμπνέεται από το υπαρξιακό μας ταξίδι μέσα στον χρόνο χωρίς χρόνο. Ο ερχομός του νέου ανθρώπου γίνεται το νήμα για τον επισκέπτη – θεατή της έκθεσης να περπατήσει μία διαδρομή που αρχετυπικά υπάρχει ήδη μέσα του. Ένα κάλεσμα να ξανά θυμηθεί ενώνοντας τελείες στη δική του ιστορία. Ο θεατής μεταφέρεται στις πρώτες στιγμές μετά τη μήτρα, “τις στιγμές ανάμεσα στους δύο κόσμους, εκεί που το τέλος γίνεται αρχή, εκεί που το σκοτάδι γίνεται φως, εκεί που ο νέος άνθρωπος ψάχνει να χωρέσει”.

Στόχος της έκθεσης μέσα από αυτό το ταξίδι είναι η ενημέρωση για τις επιλογές μιας μητέρας-οικογένειας στη συνθήκη του τοκετού, η ενδυνάμωση στην απόφασή τους να επιλέξουν, η επανασύνδεση με την ίδια μας τη φύση.

Λίγα λόγια για την φωτογράφο 

Η Θέμις Στυλιανοπούλου είναι μητέρα δύο παιδιών. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα σαν φωτογράφος και βοηθός μητρότητας Τοκετού/Λοχείας/Περιγεννητικής Απώλειας. Μέσα από την πορεία της στη μητρότητα κατάλαβε πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη για σωστή πληροφόρηση και ενδυνάμωση των ανθρώπων. Από το 2013 βρίσκεται δίπλα σε μητέρες – οικογένειες με αποστολή τη στήριξή τους ώστε να συνδεθούν ξανά με όσα ήδη γνωρίζουν.

Σαν φωτογράφος είχε το κάλεσμα να αποτυπώσει τη γέννηση και τις ανάσες της έτσι όπως είναι. Συνήθως στο σκοτάδι. Εκεί που τα συναισθήματα γλυστρούν το ένα μέσα στο άλλο. Από τον πόνο στη χαρά και την έκσταση, από την ηρεμία στην ένταση, από τον έλεγχο στην παράδοση, από την ησυχία στον ήχο, από τον θάνατο στη ζωή.

Info

Φωτογραφική έκθεση traveller.

  • Επιμέλεια της έκθεσης: Δέσποινα Σιδηροπούλου
  • Χώρος: Γκαλερί –ισμός, Eυπατρίδων 17 & Τριπτολέμου, Γκάζι
  • Εγκαίνια έκθεσης: Κυριακή 12/5, 18:00 – 22:30
  • Ωράριο λειτουργίας: 15/5 – 17/5 18:00 – 22:00, 18/5 – 19/5 12:00 – 20:00