Χ. Βερναρδάκης – Κ. Χατζηδάκης στην ΕΡΤ για Συμφωνία Πρεσπών και δάνεια κομμάτων

0
Χ. Βερναρδάκης – Κ. Χατζηδάκης στην ΕΡΤ για Συμφωνία Πρεσπών και δάνεια κομμάτων

Καλεσμένοι του Σεραφείμ Κοτρώτσου στην εκπομπή της ΕΡΤ «Η επόμενη μέρα», ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης σε μία εφ’ όλης της ύλης πολιτική αντιπαράθεση.

Αναφορικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στην Β. Μακεδονία, ο Χ. Βερναρδάκης είπε πως η Συνθήκη των Πρεσπών λύνει μια μεγάλη εκκρεμότητα που είχε η χώρα, ενώ ανοίγεται ένας ορίζοντας οικονομικής συνεργασίας με την Β. Μακεδονία. Όσον αφορά στις αντιδράσεις, ανέφερε ότι αυτές συμβαίνουν σε ορισμένες περιοχές και ότι γενικά η συμφωνία είναι επωφελής.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης ερωτηθείς αν η Νέα Δημοκρατία θα υλοποιήσει τις συμφωνίες που υπεγράφησαν στα Σκόπια, ανέφερε πως η συμφωνίες μεταξύ κρατών τηρούνται υποχρεωτικά, η ΝΔ όμως έχει δυνατότητες παρέμβασης και αν χρειαστεί μπορεί να θέσει βέτο στην ενταξιακή προοπτική της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ.

Αμφισβήτησε πως από σήμερα θα ξεκινήσει η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, αφού αυτό συνέβαινε εδώ και δεκαετίες, ενώ οι αβεβαιότητες που υπήρχαν στο παρελθόν, υπάρχουν και σήμερα. Χαρακτήρισε την Συμφωνία των Πρεσπών επιζήμια για την Ελλάδα.

Ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως η ΝΔ δεν μίλησε ακραία και δεν συντάχθηκε με την ακροδεξιά. Υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Β. Μακεδονίας αποξενώθηκε από την λαϊκή ψυχή. Χαρακτήρισε λάθος την αντιμετώπιση των διαφωνιών των πολιτών από τον Α. Τσίπρα.

Ο Χ. Βερναρδάκης κατηγόρησε την ΝΔ πως ακολούθησε στο θέμα αυτό λανθασμένη τακτική. Δήλωσε πως το πολιτικό σύστημα στο παρελθόν είχε γαλουχηθεί να αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συμφωνία, όμως η χώρα προχωρά μπροστά και εξαιτίας της συμφωνίας η Ελλάδα έχει γίνει αξιόπιστος συνομιλητής στο εξωτερικό. Καταδίκασε την ακροδεξιά βία, όποια κι αν είναι η αφετηρία της.

Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως είναι σεβαστή η διαφωνία των πολιτών, αλλά η Συμφωνία θα φέρει ανάπτυξη σε περιοχές της Β. Ελλάδας.

Ο Κ. Χατζηδάκης, είπε πως η Συμφωνία προκαλεί νέα ερωτηματικά στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Σχετικά με τις επόμενες εκλογές του Μαΐου για Ευρωβουλή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Χ. Βερναρδάκης ανέφερε πως το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποδυναμώσει την παράσταση νίκης που φαίνεται να έχει η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις αυτή την στιγμή.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σχολίασε πως πολλοί άνθρωποι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αλλά όπως φαίνεται η ΝΔ έχει μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δήλωσε πως η ΝΔ ζητά να είναι η Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης, μιας Ευρώπης αλληλέγγυας και αποτελεσματικής. Ανέφερε πως οι πολίτες περιμένουν να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ για να προχωρήσει η Ελλάδα στην επόμενη σελίδα.

Ο Χ. Βερναρδάκης σχετικά με τα δάνεια των μεγάλων κομμάτων και τα σκάνδαλα είπε πως είναι μια παθογένεια του συστήματος και οι εκλογές πρέπει να είναι αντιπαράθεση πολιτικών προγραμμάτων. Για την Novartis είπε πως η έρευνα είναι διεθνής και θα πρέπει να διαλευκανθεί. Ευχήθηκε να είναι απλώς μια δυσλειτουργία του συστήματος και να μην εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. Για τα δάνεια των κομμάτων, έριξε την ευθύνη στον νόμο για την χρηματοδότηση των κομμάτων η οποία όσο αυξανόταν ιστορικά, τόσο αυξανόταν και η εξάρτηση από τις τράπεζες και το ιδιωτικό κεφάλαιο. Χαρακτήρισε λάθος την αποδοχή εκ μέρους των τραπεζών να προεξοφλήσουν των εκλογική δύναμη των κομμάτων έναντι χρηματοδοτήσεων. Ζήτησε να αλλάξει ο νόμος για την χρηματοδότηση των κομμάτων ώστε να καλύπτει μόνο τις βεβαιωμένες λειτουργικές δαπάνες. Ζήτησε να υπάρξει πρόγραμμα αποπληρωμής των χρεών της ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Για την υπόθεση Πετσίτη ο Χ. Βερναρδάκης δήλωσε πως είναι υπερ-διογκωμένη, μιας και ο κάποτε συνεργάτης του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην άλλη πλευρά, αυτή των επιχειρηματιών.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως ο κόσμος ενδιαφέρεται για την οικονομία, το Σκοπιανό, την ασφάλεια, την Παιδεία, την Υγεία. Για την Novartis, δήλωσε πως δεν έχει αποδειχθεί πως είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα και ο χειρισμός της κυβέρνηση ήταν λανθασμένος. Για τα δάνεια των κομμάτων είπε πως το ζήτημα διογκώθηκε όταν περιορίστηκε η χρηματοδότηση των κομμάτων, ενώ η ΝΔ έχει δεσμευθεί να μην ξαναπάρει δάνεια από τράπεζες, έχει περιορίσει τα λειτουργικά της έξοδα και δίνει μεγάλο μέρος της επιχορήγησης στην αποπληρωμή των δανείων. Ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να χρηματοδοτηθεί και ζητά να χρηματοδοτούνται τα κόμματα στο μέλλον με τα σημερινά τους ποσοστά. Έθεσε το ζήτημα της off-shore της Αυγής και ζήτησε να κατονομασθεί ο μέτοχος. Ζήτησε από Α. Τσίπρα και Ν. Παππά να απαντήσουν ποιά η σχέση τους με τον κ. Πετσίτη, τον κ. Λαυρεντιάδη και τον δικηγόρο των off-shore κ. Αρτεμίου.

Ο Χ. Βερναρδάκης είπε πως το δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ στην Εθνική Τράπεζα αποπληρώνεται και το πρόβλημα είναι πως υπάρχει το «πολιτικό χρήμα».

http://bit.ly/2JXh8SE