Το υπουργείο Εργασίας για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης

0
2019 123
2019 123

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε τα ασφαλιστικά Ταμεία με περίπου 400.000 εκκρεμείς συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ) και έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ, μετά από 12 διαδοχικές περικοπές συντάξεων, τονίζει το το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με το ζήτημα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τις 31 Μαρτίου 2019, κατέβαλε 846.636 κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ, συνολικού ύψους 5,3 δισ. ευρώ και μείωσε τον όγκο των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων κατά 72%. «Επιπλέον, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αντιστρέφοντας πλήρως την πορεία κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, οδήγησε τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στην επίτευξη πλεονάσματος 777 εκατ. ευρώ, το 2017 και άνω του 1 δισ. ευρώ, το 2018. Χάρη στην ανάταξη αυτή του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε το μέτρο της περικοπής των συντάξεων και, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, δόθηκαν αυξήσεις, από την 1η Ιανουαρίου 2019, σε 620.000 συνταξιούχους» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας.

«Ειδικότερα, αναφορικά με ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης και μερίδας μέσων ενημέρωσης σε σχέση με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης», το υπουργείο Εργασίας σημειώνει τα εξής: «Καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο συντάξεων και καμία αίτηση συνταξιοδότησης δεν έχει διαγραφεί. Στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορέων κοινωνικής ασφάλισης προφανώς δεν προσμετρώνται οι διεθνείς συντάξεις, καθώς η έκδοσή τους δεν εξαρτάται από τις αρχές του ελληνικού κράτους. Επίσης, δεν συμπεριλαμβάνονται αιτήσεις για τις οποίες, για λόγους που οφείλονται σε ευθύνη του ασφαλισμένου, δεν δύναται να εκδοθούν συντάξεις (π.χ. οφειλές άνω των προβλεπόμενων ορίων, ελλιπή δικαιολογητικά, κλπ)».

«Η προσπάθεια παραπληροφόρησης και κατατρομοκράτησης των ασφαλισμένων από πολιτικούς πλασιέ της ιδιωτικής ασφάλισης και τα μέσα ενημέρωσης που τους στηρίζουν, θα πέσει, για άλλη μία φορά, στο κενό» υπογραμμίζει το υπουργείο Εργασίας.

Πηγή: ΕΡΤ

http://bit.ly/2JXh8SE