Το επόμενο διάστημα η προκήρυξη διαγωνισμού για προμήθεια των 750 νέων λεωφορείων

0
Το επόμενο διάστημα η προκήρυξη διαγωνισμού για προμήθεια των 750 νέων λεωφορείων

750 σύγχρονα νέα λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας θα προμηθευτεί το επόμενο διάστημα η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμη η διαγωνιστική διαδικασία η οποία «τρέχει» από το Υπουργείο Μεταφορών με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 18 μήνες.

Τα πρώτα οχήματα θα φτάσουν στη χώρα μας το πρώτο 7μηνο από τη στιγμή της υπογραφής της εν λόγω σύμβασης. 400 από αυτά θα μπουν στους δρόμους της πρωτεύουσας, ενώ πιο συγκεκριμένα τα 170 θα είναι ηλεκτρικά, τα 180 φυσικού αερίου και τα υπόλοιπα 50 λεωφορεία πετρελαιοκίνητα. Τα 350 που προορίζονται για τη Θεσσαλονίκη, θα είναι 150 ηλεκτρικά, 150 λεωφορεία φυσικού αερίου και 50 πετρελαίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός αγγίζει τα 420 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο ήρθε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και απέσπασε δέσμευση για χρηματοδότηση του 75% του προϋπολογισμού για τα λεωφορεία φυσικού αερίου και για τα ηλεκτρικίνητα. Εξαιρούνται από τη χρηματοδότηση τα ντιζελοκίνητα λεωφορεία. Το ΕΣΠΑ θα αποδεσμεύσει περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, αναμένεται η διεξαγωγή διαγωνισμού για τα 92 σύγχρονα λεωφορεία που πρόκειται να προμηθευτεί ο ΟΑΣΑ και θα αντικαταστήσουν μέρος του στόλου της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του 2018 η Περιφέρεια Αττικής ενέκρινε την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής την προμήθεια 92 σύγχρονων αστικών λεωφορείων για την Αθήνα συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 20 οχήματα 12μετρα µε κινητήρα diesel, 60 οχήματα επίσης με κινητήρα diesel, 18µετρα (αρθρωτά), και 12 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία χαµηλής κατανάλωσης ενέργειας που να διαθέτουν αυτονοµία κίνησης καθώς και συνοδευτικό εξοπλισμό και υποδομές που είναι αναγκαίες για την υποστήριξη της λειτουργίας τους.

Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαβούρδου

http://bit.ly/2JXh8SE