Την Τρίτη το κοινοβούλιο της Αλγερίας αναμένεται να ορίσει μεταβατικό πρόεδρο της χώρας

0
Την Τρίτη το κοινοβούλιο της Αλγερίας αναμένεται να ορίσει μεταβατικό πρόεδρο της χώρας

Το κοινοβούλιο της Αλγερίας θα συνεδριάσει την Τρίτη στις 11:00 (ώρα Ελλάδας) για να διορίσει τον νέο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, ανακοίνωσε χθες Σάββατο βράδυ το Συμβούλιο του Έθνους, η άνω βουλή του κοινοβουλίου, με το Σύνταγμα της χώρας να προβλέπει ότι τη θέση αναλαμβάνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Έθνους Αμπντελκαντέρ Μπενσαλάχ.

Η συνεδρίαση αυτή θα πραγματοποιηθεί δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση στις 2 Απριλίου της παραίτησης του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα έπειτα από 20 χρόνια στην εξουσία και υπό την πίεση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Βάσει του αλγερινού συντάγματος ο Μπενσαλάχ αναλαμβάνει την προεδρία για ένα διάστημα το πολύ 90 ημερών στο οποίο θα πρέπει να οργανωθούν προεδρικές εκλογές.

Πρόεδρος του Συμβουλίου του Έθνους εδώ και 17 χρόνια ο 77χρονος Μπενσαλάχ είναι προϊόν του καθεστώτος Μπουτεφλίκα και πιστός του συνεργάτης. Βουλευτής, πρεσβευτής, ανώτερος υπουργικός υπάλληλος, γερουσιαστής, έχει αναλάβει πολλές θέσεις και έχει προεδρεύσει και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, χωρίς να γίνει ποτέ υπουργός.

Ωστόσο την Παρασκευή οι Αλγερινοί βγήκαν ξανά στους δρόμους για να εκφράσουν την άρνησή τους στην εμπλοκή των πρώην πιστών στον Μπουτεφλίκα στη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη χώρα. Αποφασισμένοι να διώξουν το «σύστημα» στο σύνολό του οι Αλγερινοί πραγματοποίησαν εκ νέου διαδηλώσεις για έβδομη συνεχόμενη Παρασκευή, παρά την παραίτηση του Αλγερινού προέδρου.

«Η παραίτηση του προέδρου δεν σημαίνει ότι κερδίσαμε πραγματικά», εξήγησε σε βίντεο που ανήρτησε στο Διαδίκτυο ο δικηγόρος Μουστάφα Μπουσάσι, μία από τις πιο προβεβλημένες προσωπικότητες του κινήματος αμφισβήτησης στην Αλγερία.

Μάλιστα οι διαδηλωτές την Παρασκευή ζήτησαν την αποχώρηση των «3 Β»: του Αμπτνελκατντέρ Μπενσαλάχ, του Ταγιέμπ Μπελέζ και του Νουρεντίν Μπεντούι, τριών ανδρών που κατείχαν θέσεις κλειδιά στο καθεστώς Μπουτεφλίκα και οι οποίοι, βάσει Συντάγματος, αναλαμβάνουν τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

http://bit.ly/2JXh8SE