Συναυλία-αφιέρωμα της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στη μνήμη του Claudio Abbado

0
Συναυλία-αφιέρωμα της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στη μνήμη του Claudio Abbado
αφιέρωμα της εθνικής συμφων
Συναυλία-αφιέρωμα της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στη μνήμη του Claudio Abbado

ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΕΡΤ

Συναυλία-αφιέρωμα της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ

στη μνήμη του Claudio Abbado

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ παρουσιάζει συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του μαέστρου Claudio Abbado, τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2019 και ώρα 20:30 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»).

Στη συναυλία θα παρουσιαστεί η εισαγωγή από το έργο «La Forza del Destino» του G. Verdi, το «Κονσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα σε λα μείζονα, Κ. 622» του W.A. Mozart και η «5η Συμφωνία σε ντο δίεση ελάσσονα» του G. Mahler.

Σολίστ ο Alessandro Carbonare (κλαρινέτο). Η μουσική διεύθυνση είναι του Μιχάλη Οικονόμου.

Σε μήνυμά του για τη διεξαγωγή της συναυλίας, ο πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα Luigi Marras, ανέφερε τα εξής:

«Στο πλούσιο και ποικίλο καλλιτεχνικό και μουσικό πανόραμα της Ιταλίας, λίγες μορφές κατάφεραν να αγγίξουν το μεγαλείο και την πολυεδρικότητα του μαέστρου Claudio Abbado, καμάρι της ιταλικής μουσικής: το εξαιρετικό του ταλέντο τον οδήγησε στις σκηνές των διασημότερων θεάτρων του κόσμου, από τη Σκάλα του Μιλάνου μέχρι το Bunka Kaikan του Τόκιο. Ερμηνευτής του Verdi και του Debussy, έχει μαγέψει γενιές φίλων της μουσικής με τις συναρπαστικότερες επανερμηνείες μουσικών έργων που έχουν γίνει ποτέ: από το «I Capuleti ei Montecchi» του Vincenzo Bellini, έργο σίγουρα πιο κλασικό και γνωστό στην Ιταλία, στο εκκεντρικό και μπαρόκ «Wozzeck» του Alban Berg.

Ο Abbado, άνθρωπος υψηλού πνευματικού αναστήματος, υπήρξε θαυμαστής του ελληνικού πολιτισμού σε όλες του τις εκφάνσεις. Το 1969 παρουσίασε το «Οιδίπους Τύραννος» του Στραβίνσκι. Το 1994 εγκαινίασε έναν κύκλο έργων αφιερωμένων στους ελληνικούς μύθους και στην αρχαιότητα, με άριες των μεγαλύτερων συνθετών παγκοσμίως. Εμφανίστηκε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και στην Αθήνα και δεν έκρυψε ποτέ τον μεγάλο θαυμασμό του για την Ελλάδα και τους συγγραφείς της. Οι καλλιτεχνικές του ικανότητες έχουν αναγνωριστεί σε πολλές χώρες του κόσμου, μερικές από τις οποίες τον τίμησαν με υψηλές διακρίσεις.

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Giorgio Napolitano τον διόρισε γερουσιαστή λίγους μήνες πριν από το θάνατό του, είδηση που βύθισε στο πένθος όσους εκτιμούσαν τη μουσική του αριστεία και όχι μόνο.

Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ για τη διοργάνωση αυτού του τιμητικού αφιερώματος στον Claudio Abbado, προσκαλώντας τον Alessandro Carbonare, πρώτο κλαρινέτο της Ορχήστρας της Εθνικής Ακαδημίας της Santa Cecilia. Ευχαριστώ επίσης, το Μέγαρο Μουσικής για τη φιλοξενία μιας εκδήλωσης που υπογραμμίζει ακόμη μία φορά τους αυθόρμητους και στενούς δεσμούς της Ιταλίας με την Ελλάδα και την οποία αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε στο Εαρινό Πρόγραμμα Εκδηλώσεων της πρωτοβουλίας Tempo Forte Italia – Ελλάδα 2019».

Πληροφορίες για τις τιμές και κράτηση εισιτηρίων, διατίθενται στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ στη διεύθυνση

www.ert.gr