Συνάντηση Γ. Κατούγκαλου με την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό

0
Συνάντηση Γ. Κατούγκαλου με την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Μιλώντας για τη «διεθνή διάσταση» του Κυπριακού, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος έθεσε το θέμα της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων αλλά και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων στην ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ πραγματοποίησε συνάντηση με την κ. Τζέιν Χολ Λουτ στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Ουάσινγκτον, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

«Επανέλαβα στην Τζέιν Λουτ ότι η Ελλάδα θεωρεί το Κυπριακό ως ένα ζήτημα διεθνούς δικαίου και την προσήλωση μας στην ανάγκη να υπάρχει επίλυση του Κυπριακού ζητήματος με σεβασμό στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει την αποκλειστική αρμοδιότητα των δύο μερών, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, να συζητήσουν μεταξύ τους για τα θέματα που τους αφορούν. Επιπλέον, επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Μάλιστα, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν πρέπει «να θεωρηθεί κρίσιμο για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα πρέπει να συνεχίσουν επί της αρχής που ανέκαθεν υποστηρίζει η Ελλάδα, δηλαδή του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών». Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι η Ελλάδα περιμένει και την υποστήριξη ατου ΟΗΕ στην προσπάθεια της να συζητήσει την διεθνή διάσταση του θέματος με την Τουρκία.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την κ. Λουτ, ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με εκπροσώπους των σημαντικότερων αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ αλλά και τη στρατηγική διάσταση της τριμερούς συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη θετική επίδραση που έχουν αυτές οι συνεργασίες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων αναγνώρισαν τον πρωταγωνιστικό και θετικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τις άοκνες προσπάθειες της κυβέρνησης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών αντισημιτισμού.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE