Στα δικαστήρια η οικογένεια του Παντελή Παντελίδη – Διεκδικούν την πατρότητα ενός τραγουδιού

0
Στα δικαστήρια η οικογένεια του Παντελή Παντελίδη – Διεκδικούν την πατρότητα ενός τραγουδιού
δικαστήρια η οικογένεια του παντε

Στα δικαστήρια η οικογένεια του Παντελή Παντελίδη – Διεκδικούν την πατρότητα ενός τραγουδιού

Στα δικαστήρια η οικογένεια του Παντελή Παντελίδη – Διεκδικούν την πατρότητα ενός τραγουδιού

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος του Σπύρου Μαγδάλη για την πατρότητα του τραγουδιού με τίτλο «Απομακρυνθήκαμε» κατέθεσε η οικογένεια του Παντελή Παντελίδη, καθώς επιμένει πως το τραγούδι φέρει ατόφια την υπογραφή του αδικοχαμένου τραγουδιστή και γι’ αυτό ζητεί μεταξύ άλλων να κατέβει από την πλατφόρμα του YouTube η εκτέλεση της συγκεκριμένης μπαλάντας από τον Σπύρο Μαγδάλη.

«Το συγκεκριμένο τραγούδι μας ειδοποίησαν το Γενάρη του 2019 ότι ο κ. Μαγδάλης με το ψευδώνυμο Μάκρης το έχει ανεβάσει σε ιστότοπο με πληρωμή, με πρόσωπο μισό δικό του και μισό του γιου μου. Το τραγούδι το γνώριζα και το έχω με τη φωνή του Παντελή. Το τραγούδι το έχω δει εν τη γενέσει του. Το έφτιαξε την καθαρή Δευτέρα του 2015. Στο σπίτι του Παντελή ήταν. Τον έχει τραβήξει και φίλος με το κινητό του. Μετά το θάνατο του κάποιος το ανέβασε στο Facebook. Το ρεφρέν μόνο εκεί. Αλλά το τραγούδι εγώ το έχω όλο. Είναι ψυχοφθόρο όλο αυτό για μένα, ξέρετε», κατέθεσε η μητέρα του αγαπημένου τραγουδιστή, Αθηνά Παντελίδη στο δικαστήριο.

«Στις 5 Οκτωβρίου του 2018 ο Σπ. Μαγδάλης ξεκινά α ανεβάζει το τραγούδι του Παντελή, σε αναρτήσεις δικές του. Το ξεκίνησε γράφοντας, στίχοι — μουσική Παντελής Παντελίδης και cover Σπ. Μακρής και το ανεβάζει στο ίντερνετ. Πήρε το ρεφρέν από το βίντεο του Παντ. Παντελίδη και έχει συμπληρώσει ένα κουπλέ δικό του. Μέχρι το Δεκέμβριο έγραφε ότι ήταν του Παντ. Παντελίδη, ενώ από τον Ιανουάριο το εμφανίζει ως δικό του. Όμως, ήταν από τα τελευταία τραγούδια που συνέθεσε, αλλά δεν πρόλαβε να τα κατοχυρώσει. Ο Παντελής όταν ήταν να βγει ο δίσκος τα κατοχύρωνε. Μέχρι το θάνατό του έχει περίπου 100 τραγούδια που δεν είχε κατοχυρώσει και το κάναμε εμείς. Ο κύριος κάνει επανεκτελέσεις, ρεμίξ, αυτό κάνει με όλους τους καλλιτέχνες», είπε ακόμα.

Καταθέτοντας ως μάρτυρας, ο Σπύρος Μαγδάλης, επέμεινε από την μεριά του πως έγραψε ο ίδιος το συγκεκριμένο τραγούδι, τον Οκτώβριο του 2014.

«Έγραψα το τραγούδι και έχω περασμένο σε σκληρό δίσκο. Στις αρχές του 2015 είχε έρθει στο στούντιο ο Παντελίδης ξημερώματα. Είχε κάποιους συνεργάτες τους εκεί που ηχογραφούσαν πνευστά. Μόλις τον είδα από τζάμι τον χαιρέτισα και ένας κοινός φίλος είπε ότι γράφω τραγούδια. Άκουσε το κομμάτι από τον υπολογιστή και μου είπε «μπράβο σου, συνέχισε έτσι».και του το έδωσα σε ένα στικάκι», υποστήριξε ο κ. Μαγδάλης.

Αναστάτωση προκλήθηκε δε όταν ο μάρτυρας υποστήριξε πως όλα τα έγγραφα της οικογένειας είναι παραποιημένα. «Η ανάρτηση ότι στίχοι — μουσική είναι Παντελής Παντελίδη είναι από dj όχι από εμένα. Αυτά που δείχνουν είναι Photoshop. Ο Παντελίδης ποτέ δεν είπε ότι είναι δικό του το κομμάτι. Η οικογένειά του το λέει αυτό» κατέθεσε και συνέχισε: «Όλοι οι συνθέτες επηρεαζόμαστε. Αγαπάω το συγχωρεμένο το Βαρδή, το Παντ. Παντελίδη. Έχω γράψει κομμάτι για το Βαλάντη που είναι παρόμοιο κομμάτι. Δεν υπάρχει παρθενογένεση στη μουσική».

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ένας συνεργάτης του Σπύρου Μάγδαλη ο οποίος επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του. «Εγώ άκουσα το «Απομακρυνθήκαμε», πρώτη φορά, το 2014. Περίπου στα μέσα της χρονιάς το άκουσα από τον κ. Μαγδάλη. Το άκουσα στο στούντιο στο Μεταξουργείο όπου περνούσε τον περισσότερο χρόνο εκεί. Τους στίχους τους θυμάμαι από τότε. Η μουσική είναι η ίδια αλλά τότε δεν ήταν ολοκληρωμένο ορχηστρικά. Θεωρείται ολοκληρωμένο σαν τραγούδι από τότε» είπε ο μάρτυρας.

Σχετικά με την κατοχύρωση, ο μάρτυρας ανέφερε στο δικαστήριο πως όταν γράφεται ένα τραγούδι σε πρόγραμμα, παίρνει μια ημερομηνία που δεν αλλάζει και φαίνεται ποτέ γράφτηκε. «Δεν ξέρω γιατί δεν το κατοχύρωσε. Πιστεύω ότι είχε στο μυαλό του το πρόγραμμα logic και ότι δε μπορούσε να του το κλέψει κάποιος», είπε.

Ολοκληρώνοντας την κατάθεση του ο μάρτυρας δεν ήξερε να καταθέσει αν ο Σπύρος Μαγδάλης έγραψε το τραγούδι για τον εαυτό του ή για τον Παντελή Παντελίδη, σχολιάζοντας μάλιστα στον Πρόεδρο «ωραία ερώτηση».