Στα ακίνητα η Κρήτη ξεπερνά την κρίση

0
Στα ακίνητα η Κρήτη ξεπερνά την κρίση

Η αγορά ακινήτων (real estate) στην περιφέρεια της Κρήτης ανακάμπτει λόγω ισχυρής ζήτησης που εν μέρει συνδέεται με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, π.χ. airbnb, και τις αγορές από ξένους και ομογενείς από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Τα ενοίκια έχουν αυξηθεί ενώ οι τιμές των ακινήτων στην περιφερειακή ενότητα Χανίων έχουν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα από όσα διαμηνύθηκαν στην εκπομπή «Η Ελλάδα στον Κόσμο» στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας. Για το real estate μίλησαν ‘Αρτεμης Μαυράκη,πρόεδρος μεσιτών Ηρακλείου, ο Νίκος Κασωτάκης, μεσίτης και κατασκευαστής από τον Ν.Ρεθύμνης και η Λουκία Καλλιγιάννη, πρόεδρος του συλλόγου μεσιτών του Ν. Χανίων.

Ηράκλειο

Σύμφωνα με την κ. Μαυράκη, οι τιμές των διαμερισμάτων και κατοικιών υποχώρησαν από 20% έως 40% κατά την διάρκεια της κρίσης στην ενότητα Ηρακλείου αλλά πλέον ανακάμπτουν.

Οι τιμές των σπιτιών ηλικίας μέχρι 10 έτη κυμαίνονται μεταξύ 1500-1800 ευρώ το τ.μ. στην πόλη και εκτός Ηρακλείου τα 1300 ευρώ ενώ οι τιμές των νεόδμητων κυμαίνονται μεταξύ 2200 και 2500 ευρώ το τ.μ. ενώ μπορεί να ξεπεράσουν τα 3000 ευρώ στο παραλιακό μέτωπο.

Ενα σπίτι με δυο υπνοδωμάτια 100 τ.μ. ενοικιάζεται τώρα προς 400-450 ευρώ τον μήνα λόγω κυρίως των βραχυχρόνιων μισθώσεων από 300 ευρώ στο παρελθόν.

Οσον αφορά τα αγροτεμάχια, οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με την τοποθεσία και την θέα προς την θάλασσα. Ενδεικτικά, στην ενδοχώρα χωρίς θέα, κάποιος μπορεί να αγοράσει προς 10-15 ευρώ το τ.μ.

Η κ. Μαυράκη επέστησε την προσοχή δυνητικών αγοραστών από την ομογένεια και αλλού, τονίζοντας ότι θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι τίτλοι ιδιοκτησίας είναι καθαροί και ότι θα μπορούν να χτίσουν ανεμπόδιστα στα οικόπεδα που ενδιαφέρονται.

Οσον αφορά τα έξοδα αγοράς, η ίδια ανέφερε πως ο φόρος έχει πέσει στο 3% από 11% προηγουμένως επι της αντικειμενικής αξίας ή μεγαλύτερης. Αν το τίμημα είναι χαμηλότερο, ο φόρος αγοράς υπολογίζεται επι της αντικειμενικής αξίας. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συνυπολογίζουν τα συμβολαιογραφικά έξοδα που είναι 1,2%, τα δικηγορικά έξοδα που κυμαίνονται μεταξύ 1% και 1,5% και τα μεσιτικά που είναι διαπραγματεύσιμα με σημείο ένδειξης το 2%.

Ρέθυμνο

Σύμφωνα με τον κ. Κασωτάκη, οι τιμές ανακάμπτουν στην ενότητα Ρεθύμνου όπου είχαν υποχωρήσει κατά 20%-30% κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Τα ενοίκια έχουν αυξηθεί και πλέον φοιτητές, στρατιωτικοί και άλλοι θα πρέπει να πληρώσουν 300-350 ευρώ τον μήνα από 200-250 ευρώ πριν λίγα χρόνια.

Τα οικόπεδα, περιφερειακά του κέντρου, πωλούνται προς 400-1000 ευρώ το τ.μ. ανάλογα με τον συντελεστή δόμησης. Οι τιμές των αγροτεμαχίων 4 στρεμμάτων κυμαίνονται μεταξύ 50.000 και 150.000 ευρώ, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προσεχθεί η παροχή ρεύματος.

Ερωτηθείς πόσο κοστίζει το κτίσιμο μιας κατοικίας, ο ίδιος ανέφερε πως θα πρέπει να συνυπολογισθούν επίσης κι άλλοι παράγοντες όπως αν το έδαφος είναι επικλινές, τα τοιχία κ.τ.λ. Ενδεικτικά, μια κατοικία 90 τ.μ. με πισίνα κόστισε 140 χιλ. ευρώ συν 60 χιλ. για τα τοιχία.

Χανιά

Σύμφωνα με την κ. Καλλιγιάννη, οι τιμές είχαν υποχωρήσει έως 30% στο βάθος της οικονομικής κρίσης αλλά έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις να έχουν παίξει σημαντικό ρόλο.

Αγορές ακινήτων παρατηρούνται από ομογενείς των ΗΠΑ και της Αυστραλίας περιφερειακά εκτός Χανίων. Επίσης, Βρετανοί και Γάλλοι προτιμούν τα έτοιμα σπίτια ενώ Ρώσοι προτιμούν επίσης να αγοράζουν οικόπεδα για να κτίσουν.

Οσον αφορά τα οικόπεδα, κάποιος μπορεί να βρεί οικόπεδα χωρίς θέα με 60-80 χιλ. ευρώ, π.χ. χωριό Βούβες.

Παρουσιαστές: Δίπλας Πέτρος, Κοντογιάννης Δημήτρης
Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα
Ηχολήπτης: Κώστας Παληός
Μουσική επιμέλεια: Αλέξης Κώστας

http://bit.ly/2JXh8SE