Σουδάν: Συγκεντρώσεις υπό το φόβο πραξικοπήματος

0
Σουδάν: Συγκεντρώσεις υπό το φόβο πραξικοπήματος

Σε συγκέντρωση μπροστά στο κτίριο του επιτελείου του στρατού, κάλεσαν οι διοργανωτές του κινήματος αμφισβήτησης του προέδρου του Σουδάν Όμαρ ελ Μπασίρ.

Νωρίτερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο στρατός «θα κάνει σύντομα μια σημαντική αναγγελία».

«Καλούμε τον λαό μας από όλη την πρωτεύουσα, το Χαρτούμ, και τη γύρω περιοχή να μεταβεί αμέσως στο σημείο των συγκεντρώσεων και να μην αποχωρήσει πριν την δημοσιοποίηση της επόμενης ανακοίνωσής μας», ανέφερε η Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών.

Χιλιάδες διαδηλωτές είναι ήδη συγκεντρωμένοι για έκτη συνεχόμενη ημέρα έξω από το κτίριο του επιτελείου του στρατού στο Χαρτούμ.

Στο μεταξύ αυξάνεται η φημολογία περί πραξικοπήματος εναντίον του Μπασίρ μετά και την ανακοίνωση του στρατού ότι «πρόκειται να κάνει σύντομα μια σημαντική αναγγελία».

«Να είστε έτοιμοι», ανέφερε η ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ τηλεόραση και ραδιόφωνο μεταδίδουν μόνο πατριωτικά τραγούδια, υπενθυμίζοντας στους γηραιότερους Σουδανούς τον τρόπο που εξελίχθηκαν στρατιωτικά πραξικοπήματα στη χώρα στο παρελθόν.

 

Οι διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Μπασίρ, που ξέσπασαν με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να τριπλασιάσει την τιμή του ψωμιού στη χώρα των 40 εκατομμυρίων σε οικονομικό μαρασμό, είναι ασταμάτητες εδώ και μήνες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-DPA

http://bit.ly/2JXh8SE