Σουδάν: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του πραξικοπήματος-Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για πολιτική κυβέρνηση

0
Σουδάν: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του πραξικοπήματος-Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για πολιτική κυβέρνηση

Την παραίτησή του από την ηγεσία του στρατιωτικού συμβουλίου το οποίο ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, 24 ώρες μετά την ανατροπή του προέδρου του Σουδάν Ομάρ Μπασίρ, ανακοίνωσε ο Υπουργός Άμυνας, Στρατηγός Αούφ, υπό την πίεση μαζικών διαδηλώσεων στις οποίες από την Πέμπτη έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 16 άνθρωποι.

«Αυτό είναι προς το συμφέρον του έθνους μας…Αυτή η χώρα έχει ένα σπουδαίο λαό και έναν σπουδαίο στρατό», δήλωσε στο σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα στην κρατική τηλεόραση ο Αουφ, ελπίζωντας ότι λαός και στρατός θα συνεργαστούν.

Ανακοίνωσε ότι ο γενικός επιθεωρητής των ενόπλων δυνάμεων, αντιστράτηγος Αμπντέλ Φάταζ Αμπντελραχμάν Μπουρχάν θα τον αντικαταστήσει ως επικεφαλής του μεταβατικού στρατιωτικού συμβουλίου. Διαβεβαίωσε ξανά ότι η χώρα θα αποκτήσει νέα πολιτική κυβέρνηση και ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει το πολύ δύο χρόνια ή πολύ λιγότερο αν μπορεί να αποφευχθεί το χάος και μετά θα διενεργηθούν εκλογές.

Με την ανακοίνωση της παραίτησης του Αουφ, αργά την Παρασκευή διαδηλωτές στους δρόμους της πρωτεύουσας Χαρτούμ άρχισαν να πανηγυρίζουν.

«Αυτό που συνέβη είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και μια υποχώρηση στη βούληση των μαζών, ήρθαμε πιο κοντά στην νίκη», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς, εκπρόσωπος της Ένωσης Σουδανών Επαγγελματιών (SPA), που πρωτοστατεί στις διαδηλώσεις.

Χιλιάδες Σουδανοί παραμένουν έξω από το υπουργείο Άμυνας στο Χαρτούμ με αίτημα μια πολιτική κυβέρνηση, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβάλει ο στρατός.

Το ανατροπή του Μπασίρ με πραξικόπημα ήρθε ως επιστέγασμα μαζικών διαμαρτυριών που ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο με αφορμή την άνοδο των τιμών.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη έχει απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του Μπασίρ, ο οποίος αντιμετωπίζει ένταλμα σύλληψης με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία στην επαρχία Νταρφούρ του Σουδάν στη διάρκεια εξέγερσης που ξεκίνησε το 2003 και οδήγησε στον θάνατο 300.000 ανθρώπων, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Εκείνη την περίοδο ο Αουφ ήταν επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών και οι ΗΠΑ του έχουν επιβάλει πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων για το ρόλο του στην αιματοχυσία.

Ο Μπουρχάν σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία χαίρει σεβασμού στο στρατό και θεωρείται πιο μετριοπαθής ως Ισλαμιστής σε σχέση με τον προκάτοχό του.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, BBC

http://bit.ly/2JXh8SE