Σομαλία: Αεροπορικοί βομβαρδισμοί από τις ΗΠΑ εναντίον της Σεμπάμπ

0
Σομαλία: Αεροπορικοί βομβαρδισμοί από τις ΗΠΑ εναντίον της Σεμπάμπ

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη πως ξανάρχισαν να διεξάγουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών της οργάνωσης Σεμπάμπ στη Σομαλία, έπειτα από τη σύντομη παύση τους μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας που κατηγόρησε τον αμερικανικό στρατό πως αποκρύπτει ότι οι επιχειρήσεις του στην αφρικανική χώρα προκαλούν πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων.

Νέο αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα έγινε κοντά στην κοινότητα Τζιλίμπ, στην περιφέρεια Μέση Τζούμπα, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, κι είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας ισλαμιστής, ανέφερε το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την Αφρική (USAFRICOM) σε ανακοίνωσή του.

«Εκτιμούμε αυτή τη στιγμή ότι ουδείς άμαχος τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε σε αυτό το αεροπορικό πλήγμα», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, ενώ διευκρινίζεται — για πρώτη φορά — ότι ο αμερικανικός στρατός έχει καταρτίσει διαδικασίες για να συγκεντρώνει επιπλέον πληροφορίες για τους βομβαρδισμούς που διεξάγει με τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Αυτός ήταν ο πρώτος αεροπορικός βομβαρδισμός των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων στη Σομαλία που ανακοινώνεται από τη 18η Μαρτίου.

Μία ημέρα αργότερα, η Διεθνής Αμνηστία έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση στην οποία κατήγγειλε πως τουλάχιστον 12 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν μόνο σε πέντε από τα αεροπορικά πλήγματα που έχουν αποδοθεί στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στη Σομαλία.

Η AFRICOM αρχικά διέψευσε κατηγορηματικά πως υπήρξε οποιοδήποτε θύμα μεταξύ των αμάχων. Όμως, την Παρασκευή, παραδέχθηκε ότι ευθυνόταν πράγματι για τον θάνατο, τον Απρίλιο του 2018, μιας γυναίκας κι ενός παιδιού, αφού όπως ανέφερε έλαβε νεότερες πληροφορίες, που δεν της είχαν διαβιβαστεί ως πρόσφατα.

Διενεργείται εσωτερική έρευνα για το σύνολο των αμερικανικών βομβαρδισμών αφότου άρχισαν να εξαπολύονται τον Ιούνιο του 2017, κατά την ίδια πηγή.

Η κατηγορία της Διεθνούς Αμνηστίας είδε το φως της δημοσιότητας αφού οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κλιμάκωσαν σημαντικά τις επιχειρήσεις του στη Σομαλία, με 28 αεροπορικούς βομβαρδισμούς μέσα στο 2019, από 47 όλο το 2018 και 35 το 2017.

Οι ΗΠΑ συμμετέχουν στον πόλεμο εναντίον της Σεμπάμπ υποστηρίζοντας στις επιχειρήσεις τους τις δυνάμεις της ομοσπονδιακής σομαλικής κυβέρνησης και της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (AMISOM), η οποία αναπτύχθηκε σε αυτή τη χώρα στο Κέρας της Αφρικής το 2007.

Η Σεμπάμπ, οργάνωση που θεωρείται πως πρόσκειται στην Αλ Κάιντα, εκδιώχθηκε από τη σομαλική πρωτεύουσα Μογκαντίσου το 2011 και κατόπιν, προοδευτικά, από όλες τις άλλες μεγάλες πόλεις της Σομαλίας, χάρη στις επιχειρήσεις των δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης. Τα μέλη της συνεχίζουν όμως να ελέγχουν ακόμη αχανείς εκτάσεις στις επαρχίες, από όπου εξαπολύουν συχνά επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών εγκαταστάσεων, στρατιωτικών θέσεων και αμάχων, στην πρωτεύουσα και αλλού.

Φωτο αρχείου

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

http://bit.ly/2JXh8SE