Πρόγραμμα για την επανένταξη απεξαρτημένων ατόμων στην αγορά εργασίας

0
Πρόγραμμα για την επανένταξη απεξαρτημένων ατόμων στην αγορά εργασίας

Η εκπαίδευση, η επαγγελματική κατάρτιση και η προώθηση στην αγορά εργασίας είναι ο στόχος προγράμματος του υπουργείου Υγείας για την επανένταξη 560 ατόμων, προερχόμενων από όλους τους αναγνωρισμένους θεραπευτικούς φορείς.

Το μεγαλύτερο σχετικό πρόγραμμα έως σήμερα

Ένα πανελλαδικό πρόγραμμα με ορίζοντα τετραετίας για την επανένταξη απεξαρτημένων ατόμων παρουσίασε το ΚΕΘΕΑ στην Αθήνα.

Ο αριθμός των ωφελούμενων, το εύρος και η γεωγραφική κατανομή των παρεμβάσεων, η χρονική διάρκεια και το ύψος της χρηματοδοτούμενης δαπάνης, καθιστούν το σχέδιο αυτό το μεγαλύτερο στο είδος του που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας.

«Χρειάζεται μια ολιστική φροντίδα και ένας σχεδιασμός που θα καλύπτει όλο το φάσμα των αναγκών και των υπηρεσιών. Από την πρόληψη μέχρι την πολιτική της μείωσης της βλάβης, της υποκατάστασης, της χρήσης, της απεξάρτησης και της πλήρους κοινωνικής επανένταξης», σημείωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Οι συμμετέχοντες στα θεραπευτικά προγράμματα εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, λέει ο Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βασίλης Γκιτάκος, και εξηγεί: «Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μισοί από αυτούς όταν εντάσσονται σε θεραπεία δεν έχουν ολοκληρώσει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έξι στους 10 είναι άνεργοι. Ένας στους τέσσερις απασχολείται περιστασιακά και μόνο ένας στους έξι έχει σταθερή εργασία».

Η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι απολύτως διασφαλισμένη μέχρι και το τέλος του 2023.

«Ο σχετικός προϋπολογισμός, που ανέρχεται στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να γίνει αντιληπτός ως ενδεικτικός. Δεν υφίσταται δημοσιονομικός περιορισμός σε όριο. Αν απαιτηθούν παραπάνω χρήματα για να εξυπηρετηθεί περισσότερος κόσμος αυτά τα χρήματα θα δοθούν», ανέφερε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Γιώργος Ιωαννίδης.

Το νέο πρόγραμμα προβλέπει πολυεπίπεδες παρεμβάσεις όπως συμβουλευτική στην ατομική και κοινωνική επιχειρηματικότητα, θεωρητική επαγγελματική κατάρτιση, υποστήριξη της φοίτησης σε μετα-δευτεροβάθμιες σχολές, συστηματική ψυχοκοινωνική παρακολούθηση και δράσεις δημοσιότητας για την άμβλυνση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ρεπορτάζ: Κ. Μπατζάκη
Πηγή: ΕΡΤ1

http://bit.ly/2JXh8SE