Προσφυγές για τα αποτελέσματα σε Κων/πόλη, Άγκυρα και Εσκισεχίρ από το AKP

0
2019 33
2019 33

Προσφυγές κατά των αποτελεσμάτων και στις 39 περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης κατέθεσε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού σύμφωνα με τα προκαταρκτικά κι ανεπίσημα αποτελέσματα, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης κέρδισε με μικρή διαφορά.

Το AKP αμφισβητεί επισήμως και τα αποτελέσματα στην Άγκυρα όπως και στο Εσκισεχίρ.

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, σε πρώτη φάση, έχει στη διάθεσή της δύο ημέρες για να ανακοινώσει εάν θα κάνει αποδεκτές τις προσφυγές του κυβερνώντος κόμματος, όμως η όλη διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει καμιά δεκαριά ημέρες δεδομένων των ενδεχόμενων ενστάσεων.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, που διεξήχθησαν την Κυριακή, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, η συμμαχία της αντιπολίτευσης, από το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα, επικράτησε σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται με ποσοστό 48,79% των ψήφων έναντι 48,52% του υποψηφίου του AKP Μπιναλί Γιλντιρίμ, όπως καταδεικνύεται στα προκαταρκτικά κι ανεπίσημα αποτελέσματα που δημοσίευσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Στην Άγκυρα, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς επικρατεί με 50,93% των ψήφων έναντι 47,12% για τον υποψήφιο του AKP.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο υποψήφιος για τη δημαρχία του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου και ο αντίπαλός του του AKP, ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσαν αμφότεροι χθες πως ο Ιμάμογλου προηγείται κατά περίπου 25.000 ψήφους. Η Κωνσταντινούπολη έχει πληθυσμό 15 εκατομμυρίων κατοίκων.

Νωρίτερα σήμερα, το κόμμα AKP έχει γνωστοποιήσει πως θα κάνει χρήση του δικαιώματός του να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα εκεί όπου υπήρξαν παρατυπίες κατά την ψηφοφορία και ο επικεφαλής του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι προσφυγές είχαν κατατεθεί μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας στις 15.00 ώρα Ελλάδας.

«Μέχρι τις 15.00 σήμερα, καταθέσαμε όλες τις προσφυγές μας στα περιφερειακά εκλογικά συμβούλια» δήλωσε ο Μπαϊράμ Σενοτζάκ σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ανέμιζε τα πρακτικά που κρατούσε, στα οποία, όπως υποστήριζε, είναι ορατές οι παρατυπίες κατά την καταμέτρηση των ψήφων.

«Εντοπίσαμε παρατυπίες που θέτουν υπό αμφισβήτηση την αρχή των δίκαιων εκλογών» υπογράμμισε.

«Όποιοι αξιωματούχοι κι αν το έκαναν αυτό, για οποιονδήποτε λόγο, θα ακολουθήσουμε στενά τα αναγκαία νομικά βήματα…» επισήμανε επίσης.

Ο Σενοτζάκ είπε ότι υπάρχουν περιπτώσεις «εξωφρενικών διαφορών» μεταξύ του πραγματικού αριθμού των ψήφων που έλαβε ο υποψήφιος του AKP και της καταμέτρησης που διαβιβάστηκε στις εκλογικές αρχές από τα εκλογικά κέντρα.

Στην Άγκυρα, ο εκπρόσωπος του AKP Χακάν Χαν Οζτζάν επισήμανε ότι το κόμμα του αμφισβήτησε τα αποτέλεσμα που έβγαλαν οι περισσότερες από 3000 κάλπες σε 25 περιφέρειες της πρωτεύουσας, τονίζοντας ότι αποκάλυψε, επίσης εκεί, «σκανδαλώδεις παρατυπίες».

Από την πλευρά του, ο Εκρέμ Ιμάμογλου διατύπωσε σήμερα τη λύπη του για την αδυναμία του AKP να τον συγχαρεί, αφότου η καταμέτρηση των ψήφων κατέδειξε το προβάδισμά του.

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

http://bit.ly/2JXh8SE